Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στη Νέα Υόρκη μετά τις επαφές του στη Λευκωσία

22:16 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει αυτές τις μέρες στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, αλλά και το δείπνο που ενδέχεται να παραθέσει προς τους δύο συνομιλητές του, αναμένεται να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ,

την προσεχή εβδομάδα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά την παρουσία του στην αμερικανική μεγαλούπολη θα ενημερώσει το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, για τα αποτελέσματα των επαφών του, καθώς και για τις προθέσεις των δύο πλευρών, συζητώντας μαζί του τα επόμενα βήματα. Επίσης, ο κ. Ντάουνερ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με αξιωματούχους της Γραμματείας ώστε να συζητηθούν οι ενέργειες που θα εκδηλωθούν από πλευράς ΟΗΕ το επόμενο διάστημα και κυρίως όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ στο Κυπριακό δεν θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από άρνηση της Ρωσικής προεδρίας, επειδή δεν συντρέχουν οι λόγοι αυτή την στιγμή -όπως υποστηρίχθηκε- αλλά θα έχει συναντήσεις με μονίμους αντιπροσώπους εμπλεκομένων χωρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά την επιθυμία του προέδρου Αναστασιάδη να μην επαναρχίσουν οι συνομιλίες σε σύντομο χρονικό διάστημα -σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά- και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι πλήρεις διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, εντούτοις φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές προθέσεις από αξιωματούχους σε Λονδίνο, Ουάσιγκτον και ΟΗΕ.

Μετά τις επαφές Ντάουνερ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, θα εκδηλωθούν και οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως για ΜΟΕ, που δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνουν “μεγάλα ζητήματα”, όπως: το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου, την έναρξη διεθνών πτήσεων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αλλά και την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επαναφέροντας το σενάριο για μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, προγραμματίζονται επισκέψεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη -σε πρώτη φάση- και στη συνέχεια του προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα