Ο Fitch διατηρεί την αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’ της Γερμανίας

18:13 8/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch διατηρεί το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Γερμανίας σε ‘ΑΑΑ’ και την προοπτική της οικονομίας της χώρας ‘σταθερή’. Προειδοποιεί ωστόσο, για τους κινδύνους που υπάρχουν σε σχέση με το χρέος της χώρας.

Η επιβεβαίωση, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του οίκου, αντικατοπτρίζει τα μακροχρόνια πιστωτικά πλεονεκτήματα της χώρας καθώς και την ευρωστία των οικονομικών

επιδόσεων της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια.

Εν μέσω των εύθραυστων προοπτικών ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και της ενίσχυσης της κρίσης της ευρωζώνης, προστίθεται, η Γερμανία έχει καταγράψει ψηλή ανάπτυξη του ΑΕΠ της και πτωτική τάση της ανεργίας της, αποτέλεσμα που εν μέρει οφείλεται σε προηγούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβηκε.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην σταθερή μακροοικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η Γερμανία.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη αναπτυγμένη οικονομία, η οποία είχε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας το 2012 απ’ ότι το 2007.

Το επίπεδο του ΑΕΠ της Γερμανίας έχει αυξηθεί συσσωρευτικά κατά 5,8% από τις αρχές του 2010, σε σύγκριση με το 2,3% που ισχύει για την ευρωζώνη, προστίθεται, ενώ συμπληρώνεται ότι οι νομισματικές συνθήκες, οι οποίες καθορίζονται για ολόκληρη την ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διευκολύνουν την Γερμανία δεδομένου του ισχυρού κύκλου της οικονομίας της.

Ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Γερμανία θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για εισροές κεφαλαίων, τα επιτόκια βρίσκονται επίσης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αναφέρεται.

Περαιτέρω, η Γερμανία έχει μια ισχυρή θέση εξωτερικού πιστωτή και ένα μεγάλο, παρόλο που κινείται σταδιακά πτωτικά, πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η ανάλυση τοu οίκου στέκεται και στον γερμανικό χρηματοοικονομικό τομέα, ο οποίος σταθεροποιήθηκε από το 2009 και η ρευστότητα παραμένει σε αφθονία αυτή την εποχή. Ωστόσο, προστίθεται, η ανταπόκριση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις της οδηγίας  «Basel III» θα εξακολουθήσει να αποτελεί πρόκληση για τις γερμανικές τράπεζες υπό το φως της μέτριας κερδοφορίας τους και μιας ακόμη υψηλότερης μόχλευσης.

Αναφορά γίνεται και στην έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην ευρωζώνη. Από τα μέσα του 2008, αναφέρει ο οίκος, οι γερμανικές τράπεζες έχουν μειώσει την συνολική τους έκθεση στην ευρωζώνη κατά 332 δισ. ευρώ, μείωση της τάξης του 30%  εκ των οποίων 187 δισ. αφορούν την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, μείωση της τάξης του 44%. Εκφράζεται όμως η θέση ότι παρά τον γρήγορο ρυθμό της απομόχλευσης (deleveraging) η ποιότητα των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχειών μπορεί να μειωθεί περαιτέρω καθώς βαθαίνει η ύφεση στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, η Γερμανία έχει όλα τα συστατικά για μια μείωση του δημόσιου χρέους της. Η οικονομία της αναπτύσσεται, το έλλειμμα της είναι σε μέτρια επίπεδα και τα ονομαστικά επιτόκια έχουν φτάσει σε χαμηλά επίπεδα ρε

Keywords
Τυχαία Θέματα