Ντράγκι:Πρόωρη η συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

18:52 23/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε σήμερα πρόωρη τη συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, καθώς, όπως είπε, το δεύτερο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και από ευρωπαϊκής πλευράς θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2014, ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ

θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του 2016.

Την παραπάνω επισήμανση έκανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή σχετικά με το αν θεωρεί το χρέος βιώσιμο, ο κ. Ντάγκι ανέφερε ότι σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις το χρέος είναι βιώσιμο και δεν υπάρχει κάτι που να αναθεωρεί αυτήν την άποψη.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι τα σημάδια είναι θετικά για την Ευρωζώνη, οι δείκτες εμπιστοσύνης υποστηρίζουν την άποψη ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει την αργή της ανάκαμψη το τρέχον τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός και η εσωτερική ζήτηση θα τονωθεί από τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες, ενώ οι ρυθμοί παροχής δανείων στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στις επιχειρήσεις μειώθηκαν περαιτέρω τον Ιούλιο. Όπως είπε, η σημαντική βελτίωση της θέσης των τραπεζών σε σχέση με το καλοκαίρι του 2012 δεν έχει οδηγήσει στην παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, βασική προτεραιότητα για το τελευταίο τρίμηνο του 2013 είναι η συμπλήρωση του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών με την ενιαία αρχή εκκαθάρισης και το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών στη βάση της πρότασης της Κομισιόν. Η ΕΚΤ υποστηρίζει με τον πλέον ισχυρό τρόπο το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2015, κάτι που αντανακλά το κατεπείγον της κατάστασης, τόνισε.

Ανέφερε τέλος ότι το νέο ταμείο εκκαθάρισης θα πρέπει να μπορεί να δανείζεται χρήματα και από «άλλες πηγές» μέχρι να καλυφθεί πλήρως σταδιακά από τη συνεισφορά των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε βάθος δεκαετίας. Δεν αποκάλυψε ποιες είναι οι άλλες πηγές, ωστόσο πρόσφατα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Γκιοργκ Άσμουσεν, είχε αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης).

Keywords
Τυχαία Θέματα