Νομοθεσία για την διάσωση επιχειρήσεων με προβλήματα ρευστότητας ετοιμάζει η Βουλευτής, Μ. Κυριακού

15:01 19/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Νομοθεσία που θα βοηθά την διάσωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, δήλωσε ότι ετοιμάζει και σύντομα θα καταθέσει στην Βουλή, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαρία Κυριακού, επισημαίνει ότι τέτοια νομοθεσία, το γνωστό ως chapter 11 στο εξωτερικό, δεν υπάρχει στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σήμερα, μετά το μνημόσυνο του Παντελή Κατελάρη στο Επισκοπειό, η κ. Κυριακού εξήγησε

ότι εάν μια εταιρεία μπορεί να διασωθεί ,αλλά δεν έχει ρευστότητα και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δημιουργείται μια περίοδος χάριτος για να μπορέσει να μπει στην αγορά ως ενεργή επιχείρηση.

Η νομοθεσία, πρόσθεσε, θα καθορίζει τον τρόπο, ώστε και οι πιστωτές να νιώθουν ασφάλεια ότι θα πάρουν τα χρήματά τους, αλλά και η εταιρεία θα αφεθεί ελεύθερη από τις υποχρεώσεις της για ένα διάστημα, ίσως ενός χρόνου, να μπορέσει να ξαναμπεί στην αγορά και να γίνει ξανά κερδοφόρα επιχείρηση.

Αυτό είναι κάτι που φάνηκε ότι σήμερα το χρειαζόμαστε, είπε λέγοντας ότι θα προτιμούσε να είχε γίνει πριν τέσσερα χρόνια και ίσως είχαν διασωθεί κάποιες επιχειρήσεις που αυτό το χρονικό διάστημα έχουν φοβερά δύσκολα προβλήματα ρευστότητας. «Αλλά δεν είναι αργά να γίνει σύντομα». Θα δουλέψει, ανέφερε, με την μικρή ομάδα που έχει στη Βουλή ώστε να ετοιμασθεί αυτή η νομοθεσία το συντομότερο.

Ερωτηθείσα πόσες επιχειρήσεις εκτιμά ότι αντιμετωπίζουν σήμερα τέτοια προβλήματα, η κ. Κυριακού είπε ότι, όπως ακούει από τραπεζικούς κύκλους, οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στην Κύπρο αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και θα πρέπει να τις δουν κατά τομέα για να βρουν τρόπους διάσωσης ώστε να ξαναμπούν στην αγορά και να γίνουν κερδοφόρες.

Κληθείσα να σχολιάσει τη στάση των τραπεζών έναντι μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό είναι κάτι που θα θέλουν και οι τραπεζικοί οργανισμοί, προσθέτοντας πως, όπως γνωρίζει, έχουν ήδη δημιουργήσει εσωτερικά τμήματα για την διάσωση επιχειρήσεων. Δεν είναι στόχος μιας τράπεζας να κλείσει μια επιχείρηση, πρόσθεσε λέγοντας ότι πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται υπό την διαχείριση των τραπεζών και αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν ή θα διώξουν κόσμο, αλλά μέσω σωστών σχεδιασμών να ξαναγίνουν κερδοφόρες.

Αυτό, είπε, θα γίνει μέσω της νομοθεσίας που ελπίζει ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν έχει μιλήσει για το θέμα με τον ΥΠΟΙΚ αλλά θεωρεί ότι γνωρίζει την πρότασή της από τις εφημερίδες, αλλά και από δηλώσεις που έκανε γι’ αυτό στο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα