ΓΓ ΑΚΕΛ: Η λύση του Κυπριακού στα συμφωνημένα πλαίσια επείγει

14:45 4/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι το ΑΚΕΛ θα απορρίψει λύση στο Κυπριακό, η οποία θα εκφεύγει του πλαισίου που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ, τις Συμφωνίες, Υψηλού επιπέδου, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Σε δήλωση μετά από συνάντηση με το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου “Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις για το Κυπριακό,

θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους και την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι εισήγηση του σωματείου για την Καρπασία, βρίσκει το κόμμα του κατ’ αρχήν σύμφωνο. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η επίλυση του Κυπριακού επείγει και προσθέτοντας ότι μέσα στις ιδιαίτερα κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος, είναι σημαντικό να πετύχουμε τη λύση, προσθέτοντας ότι η λύση θα βοηθήσει σημαντικά και στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών.

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχτούμε την όποια λύση στο Κυπριακό, αλλά είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε λύση, η οποία να βασίζεται στα συμφωνημένα πλαίσια, (ψηφίσματα του ΟΗΕ, Συμφωνίες Υψηλού επιπέδου, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια, η οποία θα γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα θέλω να ξεκαθαρίσω και δημόσια ότι θα μας βρουν αντιμέτωπους όποιοι επιχειρήσουν να επιβάλουν κακή λύση στο Κυπριακό».

Διαμήνυσε δε ότι αυτό πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους, η ίδια η Τουρκία και όσοι από τη διεθνή κοινότητα ενδιαφέρονται να συμβάλουν στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι το σωματείο κοινοποίησε στην ηγεσία του κόμματος πρόταση για το θέμα της Καρπασίας, η οποία προσεγγίστηκε κατ’αρχήν θετικά, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από το σωματείο να την καταθέσει και εγγράφως ώστε να εξετασθούν οι λεπτομέρειες για συνολική τοποθέτηση στο όλο ζήτημα.

Ο κ. Κυπριανού επαναδιατύπωσε την ανησυχία του ΑΚΕΛ για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στη συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.

Τονίζοντας ότι η αναστήλωση της Μονής έπρεπε να είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια, είπε ότι η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται θα προκαλέσει πολλά προβλήματα και ευχήθηκε ότι τα προβλήματα που προκαλούνται στη Μονή να μην είναι ανεπανόρθωτα.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Πέτρος Ασσιώτης χαρακτηρίζοντας πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση, είπε ότι μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε η αντιπροσωπεία από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για την οικονομία και το Κυπριακό, αντηλλάγησαν απόψεις για την Καρπασία και θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους και την Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα.

Κληθείς να αναφερθεί στην πρόταση που παρουσίασε το Σωματείο για την Καρπασία, ο κ, Ασσιώτης είπε ότι η πρόταση αφορά την Συμφωνία της 3ης Βιέννης και πρόσθεσε ότι έγνοια μας είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας.

Αναστήλωση Μονής Αποστόλου Ανδρέα

————–

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, είπε ότι το Σωματείο είχε συνάντηση με τον Επίσκοπο Καρπασίας προ μηνός και η ενημέρωση που δόθηκε είναι ότι το θέμα βρισκόταν στο τελικό στάδιο.

«Βασικά περίμενε τα έγγραφα για να τα μελετήσει, να τεθούν προς υπογραφή να προκηρυχθούν προσφορές για να ξεκινήσει το έργο», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υφίσταται οικονομικό πρόβλημα, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος έχει δηλώσει δημόσια ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή έχει έτοιμα τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τη συντήρηση της Μονής.

Απέδωσε την καθυστέρηση σε τεχνοοικονομικά ζητήματα και σε κωλυσιεργία της άλλης πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα