ΓΓ ΑΚΕΛ : Αναστασιάδης και Λιλλήκας να απαντήσουν για το ΣγΕ

12:46 16/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε σήμερα τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα να τοποθετηθούν σε σειρά από ερωτήματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κ. Αναστασιάδης προεκτείνει τη θέση του υποστηρίζοντας πως με «αδογμάτιστο» τρόπο θα πρέπει να συζητήσουμε

και την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. “Ο κ. Αναστασιάδης λέει για πρώτη φορά την αλήθεια, συνδέοντας την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όλοι θυμόμαστε πως ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ μαζί με όλα τα υπόλοιπα κόμματα φλόμωναν τον κυπριακό λαό με το ψεύτικο επιχείρημα πως ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (ΣγΕ) αποτελεί τάχα «πυλώνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας»”, πρόσθεσε.

Όλοι θυμόμαστε, είπε, πως όταν το ΑΚΕΛ στη Βουλή τους απεδείκνυε ότι αυτό ήταν πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, μας κατηγορούσαν. Επέλεγαν συνειδητά να παραποιούν τα ντοκουμέντα που μαρτυρούσαν πως η δημιουργία του Συνεταιρισμού ήταν πρωτοβουλία της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και πως αυτός ήταν και παραμένει προθάλαμος του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Επεδίωκαν, ανέφερε, χρησιμοποιώντας ψευδή δεδομένα, να παραπλανήσουν τον κυπριακό λαό, να τον πείσουν ότι η συμμετοχή μας στο Νατοϊκό πρόγραμμα ήταν απόρροια της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κυπριανού έθεσε μια σειρά ερωτημάτων προς τους δύο υποψήφιους για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πώς νομίζουν, ρώτησε, ότι πιθανό αίτημα της Κύπρου για Ένταξη στο Συνεταιρισμό ή/και στο ΝΑΤΟ και το βέβαιο βέτο από μέρους της Τουρκίας για την ένταξη θα εκθέσει την Τουρκία διεθνώς;

“Προσυπογράφουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το κάθε κράτος με τη συμμετοχή του στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, όπως καθορίζονται στο «Έγγραφο Πλαίσιο»; Αποδέχονται δηλαδή την από κοινού συμμετοχή σε νατοϊκές ασκήσεις; Ήδη πολλά κράτη-μέλη του Συνεταιρισμού έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις αμφίβολης νομιμότητας. Γιατί θέλουν να σύρουν την Κύπρο σε τέτοιες επιχειρήσεις; – Γιατί ισχυρίζονται πως με οποιοδήποτε τρόπο η ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό θα της παρέχει ασφάλεια;”, διερωτήθηκε.

Δεν ενοχλεί τους κ.κ. Αναστασιάδη και Λιλλήκα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, να παρέχουν στο ΝΑΤΟ άρα και στην Τουρκία, πληροφορίες σχετικά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς και σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας; “Είναι τόσο πρόθυμοι να προσυπογράψουν τη Συμφωνία που υπογράφουν τα κράτη-μέλη του Συνεταιρισμού σχετικά με το Καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία υπάγεται αποκλειστικά στον έλεγχο της Κυβέρνησης των ΗΠΑ; Αυτή προβλέπει εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων σε έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους, αν αυτό κριθεί ότι θα είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ”, είπε.

Δεν τους ενοχλεί, συνέχισε, να αποστείλουν στελέχη και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στο Κέντρο Εκπαίδευσης του ΣγΕ στην Άγκυρα, το οποίο διοικείται από συνταγματάρχη του τουρκικού στρατού; Έχουν ποτέ μελετήσει, διερωτήθηκε, τι σημαίνει για την Κύπρο και από οικονομικής άποψης η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;

Απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη, διερωτήθηκε “γιατί χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τις αποκοπές των κοινωνικών παροχών την ώρα που είναι πρόθυμος αν εκλεγεί να προσφέρει «αδογμάτιστα» εκατομμύρια απομυζημένα από τον κυπριακό λαό για να τα δίνει ως εισφορά στις δαπάνες του ΝΑΤΟ; Μήπως δεν ενημερώθηκε για το γεγονός πως παρόλο που ο λαός της βυθίζεται στην ανέχεια, η Ελλάδα εξακολουθεί να ξοδεύει από 22 μέχρι 28 εκατομμύρια στον Προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ; – Συμμερίζεται ο κ. Αναστασιάδης τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, η οποία υποχρεώνει τα μέλη του να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν κρίσεις και «πέραν από τα σύνορα του ΝΑΤΟ»;”.

Σε ποια ακριβώς βάση, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, στηρίζει τη θέση του ο κ. Αναστασιάδης πως μέσα στο ΝΑΤΟ υπάρχει έδαφος για να κτιστούν συμμαχίες που θα δώσουν ώθηση στην επίλυση του Κυπριακού; Υπενθύμισε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ με τις οποίες εξέφραζε την υποστήριξη και την ισχυρή αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είπε ότι στις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των συνόρων της από την Τουρκία, της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας της στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου, το ΝΑΤΟ δεν προασπίζεται ούτε το δίκαιο, ούτε τα συμφέροντα ούτε και την ασφάλεια της Ελλάδας.

“Υπάρχει άραγε κανείς που να θέλει στον επόμενο πόλεμο των Αμερικανονατοϊκών να συμμετέχουν και Κύπριοι στρατιώτες, ως συνδρομή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και στο ΝΑΤΟ;”, διερωτήθηκε. “Μήπως και το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της Κύπρου το 1974 δεν ήταν έργο εμπνευσμένο από το ίδιο το ΝΑΤΟ;”, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Keywords
Τυχαία Θέματα