Νέος Πρέσβης: Η Ιρλανδία στηρίζει ανανεωμένη δυναμική στο Κυπριακό

11:28 4/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ιρλανδία θα συνεχίσει να στηρίζει την ανανεωμένη δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό και να ενθαρρύνει την πρόοδο προς την επίτευξη λύσης διζωνικού δικοινοτικού κράτους, διαβεβαίωσε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο Νίκολας Τουίστ, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι στόχος στο Κυπριακό είναι

μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, που να εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως συνόλου, όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σωστά και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζουν ότι οι στόχοι θα είναι κοινοί και ότι η επιλεχθείσα διαδικασία θα καρποφορήσει.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Τουίστ αναφέρθηκε στις ισχυρές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ΕΕ, και σημείωσε ότι η ιρλανδική Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα περήφανη για το ρόλο που διαδραματίζουν οι Ιρλανδοί, μέλη της UNFICYP στην Κύπρο, σχεδόν αδιάλειπτα από το 1964 και εξής.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ιρλανδός Πρέσβης είπε ότι η Κυβέρνησή του θα συνεχίσει να στηρίζει την ανανεωμένη δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και να ενθαρρύνει την πρόοδο προς την επίτευξη λύσης διζωνικού δικοινοτικού κράτους, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και μιας έντιμης, ισορροπημένης και βιώσιμης διευθέτησης που να προστατεύει και να διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα της Κυβέρνησής του οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε συνολική και μόνιμη λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ιρλανδία, ο κ. Τουίστ είπε ότι η επιτυχής σταθεροποίηση της οικονομίας υπήρξε σαφής κυβερνητική προτεραιότητα, όσο επώδυνο και αν ήταν και θα συνεχίσει να είναι αυτό, ωστόσο αντιμετωπίστηκε με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα.

Όπως είπε, οι ενέργειες της Ιρλανδίας επικροτήθηκαν τόσο από μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, όσο και από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ιρλανδία προσβλέπει σε έξοδό της από το πρόγραμμα με το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, στην πολυπληθή παρουσία Ιρλανδών στρατιωτών στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, καθώς και στο ότι η Ιρλανδία υπήρξε επικεφαλής της διοίκησης της UNFICYP σε δύο περιπτώσεις, γεγονός ενδεικτικό, όπως είπε, της βαθιάς φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Πρόσθεσε ότι στόχος της Κυβέρνησής του είναι να εργαστεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των εξαίρετων δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και η έρευνα και ανάπτυξη, και να διερευνήσει νέα πεδία συνεργασίας μέσα από τη συνομολόγηση συμφωνιών, κάτι που κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό μέσα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση της Κυβέρνησής του να εφαρμόσει, με αποφασιστικότητα και χωρίς καθυστερήσεις, το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε με την Τρόικα.

Εξέφρασε ικανοποίηση για τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγηση προόδου, αλλά και την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση προόδου που βρίσκεται υπό εξέλιξη θα φέρει επίσης θετικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, είπε, έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες νομοθετικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο τραπεζικός τομέας, μέσω της αναδιάρθρωσης και της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, αναδύεται ισχυρότερος, επαρκώς κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του, με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, παραμένει η πρώτη προτεραιότητα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η λύση πρέπει να εξυπηρετεί, προ παντός, τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως συνόλου, όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας, και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σωστά και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζουν ότι οι στόχοι αυτοί θα είναι κοινοί και ότι η επιλεχθείσα διαδικασία θα καρποφορήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα