Νεοφύτου: Η ΕΕ να στηρίξει τις χώρες που θα πληγούν από έξοδο της Ελλάδας

12:47 30/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που υλοποιηθεί το ακραίο και απευκταίο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεσμευτεί ότι θα σταθεί στις χώρες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και τα οποία δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστούν από μόνες τους, επεσήμανε σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση της Επιτροπής με την ομάδα

του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή, ο κ. Νεοφύτου είπε πως πέραν από τα γενικότερα τα προβλήματα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και τους τρόπους επίλυσής της, συζητήθηκε και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Είπε ότι εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η πολιτική απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί μεν να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας σε μακροπρόθεσμο στάδιο, δημιούργησε δε σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, γιατί θα πρέπει να απορροφήσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα 100 δις ζημιές, εκ των οποίων τα 48 δις για τις ελληνικές τράπεζες και πέραν των 3 δις για τις κυπριακές τράπεζες.

Σημειώνοντας ότι δεν είναι της ώρας να διερευνηθεί γιατί η Κύπρος δεν ζήτησε όπως οι κυπριακές τράπεζες τύχουν της ίδιας μεταχείρισης όπως οι ελληνικές, που πήραν 48 δις ευρώ από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) 48 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως ”προέχει το πώς να σώσουμε την κυπριακή οικονομία”.

Λέγοντας πως το ενδεχόμενο να περιληφθούν οι κυπριακές τράπεζες στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του EFSF ”είναι πολύ αμυδρές αν όχι μηδαμινές”, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει το χείριστο σενάριο της τυχόν εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ.

”Αυτό που υποδείξαμε στους συναδέλφους μας ότι σε αυτό το ανεπιθύμητο σενάριο, σε αυτό το ακραίο -το υπογραμμίζω – σενάριο η επόμενη χώρα που θα μπει σε περιπέτειες που δεν μπορεί από μόνη της να τις διαχειριστεί είναι η Κύπρος”, είπε.

”Για αυτό”, είπε, ”και τονίσαμε την αναγκαιότητα η ΕΕ με ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, αλλά και πολιτικές αποφάσεις να στείλει τα μηνύματα πως οι οποιεσδήποτε επιπρόσθετες επιπτώσεις σε χώρες -μέλη της Ευρωζώνης από τυχόν υλοποίηση του χείριστου σεναρίου, η ΕΕ θα είναι δίπλα με συγκεκριμένες πολιτικές να στηρίξει αυτές τις χώρες στηρίζοντας το ευρώ και την ευρωζώνη και περιορίζοντας στο ελάχιστο τους συστημικούς κινδύνους”.

Κάλεσε την Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα ”με ευθύνη και υπευθυνότητα έναντι των μελλοντικών γενιών να προσέχουμε και τους λόγους και τις λέξεις μας και ότι δεν είναι η ώρα να καταγράφουμε κομματικές ιδεολογικές σε εισαγωγικά νίκες που θα είναι πύρρειες και δεν ωφελούν το εθνικό συμφέρον και την εθνική οικονομία”.

Ερωτηθείς, τέλος, αν έχει ενημέρωση για το πότε θα κατατεθεί το νέο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο κ. Νεοφύτου σχολίασε ότι ”η κυπριακή Πολιτεία χάνει από τη σοβαρότητά της όταν σε αυτό το κομμάτι το μόνο που μπορεί κάποιος ν

Keywords
Τυχαία Θέματα