Νέες αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες Ναδίρ

16:12 26/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε νέες αποκαλύψεις για τις παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ασίλ Ναδίρ στη Βρετανία αλλά και στο ψευδοκράτος, όταν ήταν πρόεδρος της Πόλλυ Πέκ, αναφέρεται σήμερα σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της η εφημερίδα  Sunday Times.
H εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα λεπτομερώς στις προσπάθειες του δημοσιογράφου Μάικλ Τζίλλαρτ, ο οποίος, όπως αναφέρει, εξέφραζε σκεπτικισμό ότι ο Ναδίρ ήταν πρότυπο επιχειρηματικού δυναμισμού και εμπορικού θριάμβου, όπως  ήθελε να παρουσιάζει τον εαυτό του.
Το

1983 ο Τζίλλαρτ επισκέφθηκε τα κατεχόμενα με στόχο να διαπιστώσει τις δραστηριότητες της Πόλλυ Πέκ εκεί,  οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών στο Λονδίνο ήταν πολύ κερδοφόρες.
Ο Τζίλλαρτ διαπίστωσε τα ακόλουθα: Πρώτον, οι δραστηριότητες της Πόλλυ Πέκ συνιστούσαν  μόνο το 18% των εξαγωγών εσπεριδοειδών  από τα κατεχόμενα. Ωστόσο η Πόλλυ Πεκ ισχυριζόταν ότι το εισόδημα  από την εξαγωγή εσπεριδοειδών ήταν σχεδόν διπλάσιο από τα κέρδη των δύο κυριοτέρων ανταγωνιστικών της εταιρειών  που το μερίδιο τους στην αγορά ήταν 78%.
Δεύτερον, πληροφορίες που δίνονταν σε επενδυτές στο Σίτυ του Λονδίνου ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη επέκταση της επιχείρησης συσκευασίας εσπεριδοειδών, η έναρξη λειτουργίας εργοστασίου εμφιάλωσης χυμών φρούτων και ότι η εταιρεία ήταν μεγάλος εξαγωγέας πατατών και μήλων, ήταν αναληθείς.

Τρίτον, ότι αναληθείς επίσης ήταν ισχυρισμοί  ότι η  εταιρεία πραγματοποιούσε κέρδη από τη κατασκευή  κιβωτίων συσκευασίας φρούτων. Αυτό ήταν αδύνατο αφού υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός από εταιρείες του εξωτερικού.

Τέλος  η πιο εκπληκτική διαπίστωση του Βρετανού δημοσιογράφου ήταν ότι οι δραστηριότητες της Πόλλυ Πέκ στα κατεχόμενα, οι οποίες προφανώς απέφεραν τα μεγαλύτερα κέρδη στις εταιρείες του, τύγχαναν λογιστικού ελέγχου από τριμελή ομάδα λογιστών στα κατεχόμενα παρά από τον οίκο λογιστών Stoy Hayward στο Λονδίνο.
Στη Τουρκία  ισχυριζόταν ότι οι εταιρείες του επένδυαν σε επιχείρηση εμφιαλωμένου νερού για εξαγωγές στη Μέση Ανατολή. Το υποτιθέμενο εργοστάσιο, όμως, ήταν μια εγκαταλελειμμένη περιοχή.
Η έρευνα του Τζίλλαρτ, καταλήγει το δημοσίευμα, δεν ήταν εύκολη. Οι κατοχικές αρχές ειδοποιήθηκαν ότι αναζητούσε πληροφορίες για το Ναδίρ και τις παράνομες δραστηριότητες του. Συνελήφθηκε και υποβλήθηκε σε σωματική έρευνα πριν αναχωρήσει από το ψευδοκράτος. Κατάφερε, όμως, να φύγει με πολλά φίλμς κρυμμένα στα παπούτσια του.
Μετά τη γνωστοποίηση των πληροφοριών του, οι μετοχές της Πόλλυ Πέκ στο χρηματιστήριο παρουσίασαν πτώση για ένα χρονικό διάστημα. Η Πόλλυ Πέκ, όμως, έκλεισε το θέμα με αγωγή λιβέλου, την οποία απέσυρε το 1986 όταν το δικαστήριο απεφάνθη ότι η εταιρεία έπρεπε να ανοίξει τα βιβλία της για να συνεχίσει η  ακρόαση της αγωγής.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος ήταν επίσης θύμα δυσφήμισης. Μεταξύ των αστήρικτων ισχυρισμών ήταν ότι οι πληροφορίες του ήταν Ε/Κ συνωμοσία για την αποσταθεροποίηση της Πόλλυ Πέκ, ότι χρηματοδοτείτο από τους Ε/Κ, ήταν ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές  κα

Keywords
Τυχαία Θέματα