Νέα υποχώρηση τιμών ακινήτων το α’ τρίμηνο, κατέγραψε ο Δείκτης RICS

20:12 14/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υποχώρηση της μέσης τιμής διαμερισμάτων κατά 10,8% σε ένα χρόνο, των σπιτιών κατά 6,3% και των καταστημάτων κατά 12%, καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS Κύπρου, δεικνύοντας συνέχιση της αρνητικής τάσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της δέκατης έκδοσης του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών

Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ).

Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων συνέχισε να παρουσιάζει μια αρνητική τάση και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, με τις τιμές και τα ενοίκια να καταγράφουν πτώση σε όλες τις αστικές περιοχές.

Η Λεμεσός βρέθηκε στη δυσμενέστερη θέση, καθώς παρά το γεγονός ότι μέχρι το πρώτο μισό του 2011 είχε επηρεαστεί λιγότερο από τη γενικότερη αρνητική τάση της αγοράς, αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ενδιαφέροντος από ξένους αγοραστές. Οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια, όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 2,4% και 2,6% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Λεμεσό (διαμερίσματα -6,5% και σπίτια -5,3%).

Παγκύπρια οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 3,0%, των γραφείων κατά 3,1% και των αποθηκών κατά 2,1%. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 10,8%, των σπιτιών κατά 6,3%, των καταστημάτων κατά 12%, των γραφείων 9% και των αποθηκών κατά 10,7%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε πτώση στα διαμερίσματα κατά 2,2%, στα σπίτια κατά 2,2%, στα καταστήματα 1,8%, για αποθήκες 2,8% και για γραφεία 4,3%. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του πρώτου τριμήνου του 2011, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 5,7% για τα διαμερίσματα, 1,5% για σπίτια, 12,3% για καταστήματα, 13,9% για γραφεία και 11,1% για αποθήκες. Οι διακυμάνσεις που καταγράφονται δεικνύουν πως η αγορά έχει πλέον επηρεαστεί στο σύνολό της, ενώ παράλληλα διαφαίνεται πως οι περιοχές που κατέγραψαν πρώτες τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις, τώρα να πλησιάζουν στο χαμηλότερο τους σημείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα