Νέα συνάντηση αύριο της διαπραγματευτικής ομάδας

22:08 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Νέα συνάντηση θα έχει αύριο η διαπραγματευτική ομάδα της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα κατά την οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανασκόπηση του έργου που έχει παραχθεί στις τεχνικές ομάδες των Υπουργείων, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι την Παρασκευή η διαπραγματευτική ομάδα θα έχει νέα συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο.

Στην ομάδα συμμετέχουν

ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση της ομάδας στο Υπουργείο Οικονομικών έγινε ενημέρωση αναφορικά με το έργο των τεχνικών ομάδων των Υπουργείων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, έτσι ώστε να μπορέσει η ομάδα να προβεί σε μια αξιολόγηση. Αναμένεται ότι κατά την αυριανή συνάντηση των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας η ανασκόπηση αυτή θα ολοκληρωθεί.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν ότι υπάρχει σύγκλιση με την Τρόικα σε διάφορα θέματα ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως σε ό,τι αφορά τα κύρια ζητήματα ίσως τις επόμενες μέρες οι θέσεις των δυο πλευρών να έρθουν πιο κοντά .

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιο είναι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στοιχείο το οποίο κρίνεται ως πολύ καθοριστικό καθώς το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα καθορίσει το κατά πόσο το δημόσιο χρέος θα είναι βιώσιμο ή όχι. Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε αλλάζουν και πολλοί όροι για διάφορα ζητήματα.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η προκαταρκτική έκθεση της Pimco για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα χρησιμεύσει ώστε να υπάρξει σύγκλιση, αν αυτό καταστεί εφικτό, με την Τρόικα, για το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Με βάση τη λογική της, η Τρόικα θα ζητήσει, σε περίπτωση που διαφανεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών, έτσι ώστε το κράτος να αποκομίσει έσοδα τα οποία θα διαθέσει για μείωση του χρέους.

Γενικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί σημείο κλειδί, καθώς στην περίπτωση που διαφανεί ότι με βάση το ποσό που χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Τρόικα αναμένεται να θέσει και άλλους πιο επαχθείς όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Κυβέρνηση θέλει ακόμη να ξέρει τη θέση της Τρόικας για το φυσικό αέριο αλλά και για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, θέματα τα οποία, όπως ξεκαθαρίστηκε, έχουν να κάνουν με πολιτικές αποφάσεις. Σύμφωνα τα όσα αναφέρθηκαν, προς το παρόν η Τρόικα δεν έχει καταθέσει θέσεις για το φυσικό αέριο.

Σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος φαίνεται ότι η Τρόικα έχει πειστεί ότι στην Κύπρο γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κυβέρνηση προέβη σε μια μικρή συγκριτική έρευνα για τη νομοθεσία που ισχύει για το θέμα στις χώρες που έχουν ενταχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, μέσα από την οποία διαφαίνεται ότι η νομοθεσία της Κύπρου είναι π

Keywords
Τυχαία Θέματα