Νέα νομοθεσία της ΕΕ μειώνει τις εκπομπές ρύπων φορτηγών και λεωφορείων

19:08 4/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι νέοι κανόνες για τις εκπομπές καυσαερίων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου για τα καινούργια φορτηγά και λεωφορεία οδηγούν σε σημαντική μείωση των εκπομπών καυσαερίων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι κανόνες «Εuro VI», που αντικαθιστούν τους προηγούμενους «Εuro V» του 2008, υποχρεώνουν τις κατασκευάστριες εταιρείες θα προωθούν στην αγορά νέα μοντέλα με πολύ χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του αζώτου

και αιωρούμενων σωματιδίων.

Ειδικότερα, οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου θα μειωθούν κατά 80% και των σωματιδίων κατά 66% σε σχέση με τους κανόνες του 2008 που ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι νέες διατάξεις είναι εξαιρετικά θετικές, όχι μόνο για τη δημόσια υγεία λόγω της μείωσης των ρύπων, αλλά και για την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία, δεδομένου ότι το νέο καθεστώς επιτρέπει στην ΕΕ να εναρμονιστεί με τα διεθνώς ισχύοντα και αυτό θα αποβεί προς όφελος των εξαγωγών οχημάτων σε τρίτες χώρες.

Τα νέα όρια εκπομπών διοξειδίου του αζώτου και σωματιδίων είναι πλέον εφάμιλλα με εκείνα που ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, η νέα κοινοτική νομοθεσία για τις εκπομπές έχει τη μορφή κανονισμού και αυτό επιτρέπει την ταχύτατη ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών σε αντίθεση με τις κοινοτικές οδηγίες η ενσωμάτωση των οποίων απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα