Να άρει την παράνομη κατοχή της Κύπρου καλεί την Τουρκία η Μαρκουλλή

20:57 13/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με τις νουθεσίες της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ και να άρει την παράνομη κατοχή των εδαφών της Κύπρου, ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση στην Πύλη Αμμοχώστου, στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων του Δήμου Μόρφου.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η απελευθέρωση των κατεχομένων περιοχών θα επιφέρει την άμεση αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας και θα επιτρέψει

τον τερματισμό της αναστολής της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε αυτές. «Η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτόματα συνεπάγεται την αποκατάσταση και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθερίων όλων ανεξαιρέτως των Κυπριών» είπε.

Συμπλήρωσε ότι 38 χρόνια μετά το τραγικό καλοκαίρι του 1974, ο κυπριακός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται για δικαίωση, απορρίπτοντας τις συνεχιζόμενες απόπειρες της Τουρκίας για παγίωση των παράνομων τετελεσμένων. Ενωμένος, πρόσθεσε η κ. Μαρκουλλή, ο λαός διακηρύττει την άκαμπτη αποφασιστικότητά του για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία να οδηγεί στην ειρηνική επανένωση της Κύπρου και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του αναφαίρετου δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η ένταξη της Κύπρου το 2004 στην ΕΕ θεωρείται δικαίως μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, η οποία ενίσχυσε και θωράκισε την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διάνοιξε νέους ορίζοντες και προοπτικές για τερματισμό της παράνομη τουρκικής κατοχής.

Πρόσθεσε ότι το Συμβουλίου Ασφάλειας σε όλα τα σχετικά με το Κυπριακό ψηφίσματα καλεί σε σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Δυστυχώς η Τουρκία για 38 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή και 29 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους κωφεύει στα κελεύσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας” είπε η Υπουργός.

Ανέφερε ότι η ετήσια αντικατοχική πορεία Μόρφου έχει πάρει χαρακτήρα ενός σημαντικού θεσμού, ελκύοντας πολιτικές και άλλες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, συγχαίροντας παράλληλα τους διοργανωτές. Είπε ότι οι Μορφίτες αποδεικνύουν συνεχώς και εμπράκτως με τον αγώνα τους ότι το όραμα της επιστροφής είναι ένα “περίτρανο λάβαρο άρνησης υποταγής στις κυνικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας”. Ευχήθηκε τέλος το επόμενο συναπάντημα να είναι γιορτινό και να πραγματοποιηθεί στην Μόρφου, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και συρματοπλέγματα να φράσουν τον δρόμο της επιστροφής.

Έκθεση με τίτλο «Μόρφου – Η σύληση και η καταστροφή μιας Πανάρχαιας Κληρονομιάς», θα παρουσιαστεί στην εθνική πινακοθήκη του Βελιγραδίου στη Σερβία τον Ιανουάριο του 2013, τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσουν ο Υπουργός Πολιτισμού της Σερβίας και η κ. Μαρκουλλή, ανακοίνωσε σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι η πραγματοποίηση της έκθεσ

Keywords
Τυχαία Θέματα