Ν. Παπαδόπουλος: Στόχος της χθεσινής απόφασης της Βουλής η βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών

17:29 9/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ως ενδιάμεσο μέτρο, με σκοπό να βελτιωθεί η ρευστότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τη χθεσινή απόφαση που ενέκρινε η Βουλή σύμφωνα με την οποία παρέχονται εγγυήσεις από το κράτος για έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες, ύψους €3 δις.

Μιλώντας

στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η χθεσινή απόφαση αφορά την υλοποίηση μιας απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου ακριβώς θα προσπαθήσουμε ως ενδιάμεσο μέτρο να βελτιώσουμε τη ρευστότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

«Με αυτή την απόφαση μπορούν να παρασχεθούν άμεσα 3 δις ευρώ», είπε, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ μας έχει εγκρίνει ένα ποσό μέχρι και 6 δις ευρώ που ενδεχομένως σε μεταγενέστερο στάδιο να εξετάσουμε κατά πόσο χρειαζόμαστε μια τέτοια επιπρόσθετη βοήθεια».

«Ελπίζουμε μέχρι την υπογραφή του μνημονίου αυτή η πρόσθετη ρευστότητα να βοηθήσει στη διαφύλαξη της σταθερότητας του δικού μας τραπεζικού συστήματος και παράλληλα να βοηθηθεί η δανειοδότηση μέσα στην αγορά της Κύπρου σε μια περίοδο που υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία για τη σύμπραξη δανείων», είπε .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «πρακτικά το κράτος δίνει εγγύηση για να εκδώσει μια τράπεζα ομόλογα και με αυτά τα ομόλογα να ζητήσει ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και η ΕΚΤ θα παρέχει αυτή τη ρευστότητα, μέχρι  6 δις ευρώ».

Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι «υπάρχουν περιορισμοί για το ποσό που μπορεί να διεκδικήσει ένα τραπεζικό ίδρυμα», προσθέτοντας ότι το όριο είναι το 15% των εγχώριων καταθέσεων του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού συστήματος για καταθέσεις που ίσχυαν το Δεκέμβριο του 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα