Μόνο αν προκύψει σοβαρή βλάβη θα υπάρξουν προβλήματα παροχής ηλεκτρισμού το καλοκαίρι, διαμηνύει η ΡΑΕΚ

16:12 29/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μόνο αν προκύψει περίπτωση σημαντικής βλάβης θα υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, διαμηνύει η ΡΑΕΚ, αναφέροντας πως το σύνολο της εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας σήμερα ανέρχεται στα 1115 MW, ενώ μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας Ιουλίου 2012, αναμένεται να ανέλθει στα 1190MW.

Η ΡΑΕΚ αναφέρει, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, πως με βάση του προγραμματισμό

που έγινε και ακολουθείται από τον περασμένο χρόνο, έγιναν τα πιο κάτω βήματα για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας με στόχο την επίτευξη της οριακής επάρκειας παραγωγής για το καλοκαίρι.

Πρώτον, έγινε εγκατάσταση επιπρόσθετων προσωρινών μονάδων παραγωγής ισχύος 120 MW στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό (Η.Σ) Μονής για την περίοδο από 15 Ιουνίου 2012 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2012. Οι Μονάδες λειτούργησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα στον Η.Σ. Μονής κανονικά στις 15/6/2012, και τέθηκαν στη διάθεση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.

Δεύτερον, έγινε επιδιόρθωση της Μονάδας Αριθμός 5 στον Η.Σ Βασιλικού. Η πρώτη Μονάδα Αεριοστροβίλου Ισχύος 75ΜW, τέθηκε σε λειτουργία με βάση το πρόγραμμα που υπέβαλε η ΑΗΚ, και μετά από επιτυχείς δοκιμές τέθηκε στη διάθεση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς στις 29 Ιουνίου 2012. Η δεύτερη μονάδα ισχύος 75MW, τέθηκε σε λειτουργία, ευρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και αναμένεται ότι πριν το τέλος της πρώτης εβδομάδας Ιουλίου 2012, θα συμπεριληφθεί κανονικά στη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα.

Τρίτον, προχωρεί με κάποιες καθυστερήσεις το πρόγραμμα ένταξης ιδιωτικών εφεδρικών Ηλεκτρογεννητριών με Ισχύ μεγαλύτερη των 400kW σε ένα “Εικονικό Σταθμό” που θα έχει την δυνατότητα να λειτουργεί με εντολή από το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας. Σύμφωνα με τη ΡΑΕΚ αναμένεται ότι οι πρώτες μικρές μονάδες θα ενταχθούν στο σύστημα του Εικονικού Σταθμού εντός του Ιουλίου 2012.

Τέταρτον, η ΡΑΕΚ σημειώνει πως η ανταπόκριση του κοινού στις εκκλήσεις που έγιναν για μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να έχει ουσιαστική συμβολή στην επίτευξη του στόχου της οριακής επάρκειας παραγωγής.

Η ΡΑΕΚ διαβεβαιώνει το κοινό ότι πολλοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της επάρκειας παραγωγής του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου, που αναμένεται να γίνει εντός του 2013.

Τέλος, θεωρεί ότι ο στόχος της επίτευξης οριακής επάρκειας παραγωγής, για να καταστεί δυνατή η ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου επιτυγχάνεται, ενώ εκτιμά ότι προβλήματα μπορεί να προκύψουν μόνο σε περίπτωση σημαντικής βλάβης.

Keywords
Τυχαία Θέματα