Μητσόπουλος: Η σωστή χρήση των ηλεκτρονικών υπογραφών θα συμβάλει στην ανάπτυξη και πρόοδο

11:19 1/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής εξήρε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος σε χαιρετισμό στην ημερίδα για τις ηλεκτρονικές υπογραφές που διοργάνωσε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο κ Μητσόπουλος ανέφερε πως οι ηλεκτρονικές υπογραφές συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας ισχυρής και υγιούς ενιαίας ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς, προσθέτοντας ότι οι δυσκολίες στην επαλήθευση

ταυτοτήτων και υπογραφών συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της διαδικτυακής οικονομίας στην ΕΕ αλλά και γενικότερα στον διεθνή χώρο.

Ο Υπουργός είπε ότι οι ηλεκτρονικές υπογραφές αποτελούν σημαντικό εργαλείο, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να βασίζονται σε ασφαλείς, αξιόπιστες και εύχρηστες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ειδικότερα ότι με τις ηλεκτρονικές υπογραφές παρέχεται η απαραίτητη αυθεντικότητα και ακεραιότητα, ενώ αποφεύγεται οποιαδήποτε νομική αμφισβήτηση ηλεκτρονικών εγγράφων που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Παράλληλα εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη στο Διαδίκτυο ώστε αυτό να χρησιμοποιείται ως ασφαλές μέσο για τη διακίνηση ηλεκτρονικών εγγράφων, καθώς και η ασφαλής λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενώ εξοικονομείται χρόνος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς υπάρχει άμεση ταυτοποίηση μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η χρήση των ηλεκτρονικών υπογραφών θα συμβάλει ακόμη στην ουσιαστική μείωση ή και την εξάλειψη της κατανάλωσης ενός συνόλου προϊόντων, όπως χαρτί, εκτυπωτές, φωτοαντιγραφικά, μελάνια και υπηρεσίες παράδοσης. Παράλληλα, θα βελτιωθεί σημαντικά η παραγωγικότητα και θα μειωθεί το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι στην Κύπρο το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προχώρησε σε τροποποίηση του Νόμου και έκδοση των Κανονισμών που διέπουν τις ηλεκτρονικές υπογραφές, για να θεσπίσει ένα πιο συμπαγές νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση και τη νομική αναγνώριση τους.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στη χώρα μας, που η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσφορά υπηρεσιών, η σωστή χρήση των ηλεκτρονικών υπογραφών θα συμβάλει στην ανάπτυξη και πρόοδο και κάλεσε όλους να συνεργαστούν και να υιοθετήσουν στις συναλλαγές τους τις ηλεκτρονικές υπογραφές, για να οδηγήσουμε την κοινωνία μας στην οικονομική ανάκαμψη και την πρόοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα