Μητσόπουλος: Επιτακτική η ανάγκη θεσμικής ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

12:02 15/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επιτακτική είναι η ανάγκη θεσμική ρύθμισης του θέματος των η μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών και του Κύπριου πολίτη που ήδη ασφυκτιά κάτω από το ασήκωτο βάρος των φορολογιών, ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Εκπρόσωπος του υποψηφίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος.

Αναφέροντας ότι το ύψος του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει ανέλθει στα 23

δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τον υψηλό δανεισμό έχει βρει τεράστια ανταπόκριση και ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος επεξεργάζεται περαιτέρω την πρόταση, με τη βοήθεια επιτελείου ειδικών.

Η πρόταση, ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, προβλέπει συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα και κατά πρώτο λόγο, με τις δυο μεγάλες τράπεζες οι οποίες ζήτησαν κρατική στήριξη, ώστε, ως πρώτο μέτρο, οι τράπεζες να επιμηκύνουν με νόμιμο τρόπο, την περίοδο αποπληρωμής δανείων, με την πλήρη έγκριση των εποπτικών αρχών. Η επιμήκυνση, είπε, μειώνει το ύψος των μηνιαίων και ετήσιων δόσεων αυξάνοντας την ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση για επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων, θα γίνει σε συνδυασμό με την ρύθμιση καταβολής μόνο των τόκων του δανείου, παρέχοντας μια περίοδο χάριτος στο δανειζόμενο με την προοπτική βελτίωσης της οικονομικής του κατάστασης, καθώς και με σχέδιο κλιμακωτής αύξησης των δόσεων ενός δανείου, ώστε για τα επόμενα χρόνια, που προβλέπεται ότι θα είναι δύσκολα, η δόση να παραμείνει χαμηλή μέχρις ότου βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.

Διευκρίνισε ότι οι προτάσεις αφορούν δάνεια που καλύπτονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις και βεβαίωση της δυνατότητας του δανειολήπτη να τα αποπληρώσει χωρίς να προστίθεται επιβάρυνση στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να μην δημιουργούνται πιστοδοτικοί κίνδυνοι.

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ακόμα ότι θα επιδιωχθεί ειδική μεταχείριση για τους άνεργους δανειολήπτες και σε συνεργασία με τους Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης – που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – θα επιδιωχθεί συγκεκριμένη ρύθμιση για όσους απώλεσαν το εισόδημα τους λόγω της ανεργίας. Ένα πιθανό μέτρο, είπε, είναι η προσωρινή αναστολή της καταβολής των δόσεων από τους άνεργους οι οποίοι δεν έχουν οποιοδήποτε άλλο εισόδημα.

«Στόχος των μέτρων αυτών καθώς και άλλων που θα ανακοινωθούν σύντομα, είναι η ανακούφιση ιδιαίτερα των συμπατριωτών μας εκείνων που δοκιμάζονται σοβαρά από την οικονομική κρίση με κίνδυνο πολλοί να απολέσουν ακόμα και τα σπίτια τους», κατέληξε ο κ. Μητσόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα