Μικρότερο πακέτο διάσωσης της Κύπρου με έκτακτη εισφορά από τις καταθέσεις βλέπουν στην ΕΕ

10:23 13/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος ίσως χρειαστεί μικρότερο πακέτο διάσωσης από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά της με την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις και άλλους έκτακτους φόρους, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης. Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου αναμενόταν να διαμορφωθεί στα 17 δις ευρώ.

“Το ποσό έχει πέσει, τώρα κυμαίνεται μεταξύ 10-13 δις

ευρώ αντί για 15-17 δις ευρώ που ήταν αρχικά”, ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης.
“Αυτό οφείλεται σε ένα κάπως διαφορετικό σενάριο και ορισμένες διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με το πόσα χρήματα μπορούν να αντληθούν στην ίδια την Κύπρο από έκτακτους φόρους”, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση.
Αξιωματούχοι έχουν πει ότι η εισφορά θα μπορούσε να επιβληθεί απευθείας στις καταθέσεις και όχι στους τόκους από τις καταθέσεις.
“Η Ιταλία το έκανε αυτό, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 επέβαλε φόρο περιουσίας. Εάν γίνει αυτό, μπορούν να αντληθούν ποσά της τάξης δισεκατομμυρίων. Εάν αποφασιστεί, για παράδειγμα, φόρος 5%, προκύπτουν 4 δις ευρώ”, είπε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Η Ιταλία είχε επιβάλει έκτακτη εισφορά για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να εκπληρώσει τα κριτήρια του Maastricht και να μπει στην ευρωζώνη.

Οι διεθνείς δανειστές και η Λευκωσία συζητούν επίσης την πιθανότητα να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 12,5%. Οι δανειστές ζητούν ακόμα από την Κύπρο να επιβάλει φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, κάτι που η χώρα αρνείται να κάνει.
“Ο φόρος επιχειρήσεων, ο φόρος κεφαλαιακών κερδών και η εισφορά στις καταθέσεις, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις — όλα αυτά μπορεί να φτάνουν για να κάνουν βιώσιμο το κυπριακό χρέος”, είπε ο αξιωματούχος.

“Υπάρχει πάντα συζήτηση για το τι ακριβώς σημαίνει ‘βιώσιμο’, αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα, αλλά θα υπάρχουν μάλλον αρκετοί παράγοντες που θα κάνουν ένα πρόγραμμα να φαίνεται βιώσιμο εκ πρώτης όψεως και μετά θα δούμε πως θα εξελιχθεί στο χρόνο”, συμπλήρωσε.
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι το ΔΝΤ μπορεί να μη συμμετάσχει οικονομικά στη διάσωση της Κύπρου και να έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας.
Ένα μικρότερο πακέτο για την Κύπρο βελτιώνει τις πιθανότητες να εγκριθεί από τη γερμανική βουλή, της οποίας η συγκατάθεση δεν θεωρείται δεδομένη ενόψει των γερμανικών εκλογών σε μόλις έξι μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα