Μηδενική ανοχή στην λαθροθηρία ζητά η Επίτροπος Περιβάλλοντος

10:35 28/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μηδενική ανοχή στη λαθροθηρία οφείλει να επιδείξει η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου αφού σύμφωνα με το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πτηνά (2009/147/ΕΚ, προηγουμένως 79/409/ΕΟΚ) μέθοδοι παγίδευσης οι οποίες είναι μη επιλεκτικές ή χρησιμοποιούνται για τη μαζική σύλληψη ή θανάτωση πτηνών απαγορεύονται εντός των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει ότι «τα ξόβεργα

και τα δίχτυα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις απαγορευμένες μεθόδους, οι οποίες καταγράφονται με λεπτομέρεια στο Παράρτημα IV της συγκεκριμένης Οδηγίας».

Προσθέτει ότι «για σκοπούς εναρμόνισης της Κύπρου με τη συγκεκριμένη οδηγία ψηφίστηκε ‘Ο περί προστασίας και διαχείρισης άγριων πτηνών και θηραμάτων νόμος του 2003’ (152(Ι)/2003).

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει, επίσης, ότι «σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κυπριακού νόμου, τα ξόβεργα και τα δίχτυα, μεταξύ άλλων μεθόδων, απαγορεύονται ενώ ο νόμος επίσης απαγορεύει το κυνήγι ή την παγίδευση αποδημητικών πουλιών ή αμπελοπουλιών, τα οποία αποτελούν προστατευόμενα είδη».

Προσθέτει ότι «η μη-επιλεκτική παγίδευση και θανάτωση άγριων πτηνών απειλεί έμμεσα ή άμεσα δεκάδες είδη ενδημικών και αποδημητικών άγριων πτηνών, καθώς αρκετά από αυτά είτε παρουσιάζουν σημαντική μείωση στον πληθυσμό τους ή αντιμετωπίζουν ήδη τον κίνδυνο της εξαφάνισης».

Η κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι «ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου εκτιμά ότι τα επίπεδα παγίδευσης για το 2012 ήταν αρκετά για να θανατωθούν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πουλιά (150 διαφορετικά είδη) σε ολόκληρη την Κύπρο».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος «με ανακοίνωση του ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, ημερομηνίας 21 Μαρτίου 2013, και αφού ολοκλήρωσε την αναφορά του για τη χειμερινή περίοδο 2012-2013 για την παράνομη παγίδευση πουλιών ανέφερε ότι τα επίπεδα παγίδευσης έδειξαν μείωση της τάξης του 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο χειμώνα, γεγονός ενθαρρυντικό, μετά τα πολύ άσχημα αποτελέσματα του φθινοπώρου του 2012 όπου η παράνομη παγίδευση είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ για τα τελευταία 11 χρόνια».

Παρόλα αυτά, συνεχίζει η κ. Παναγιώτου, «οι αριθμοί απέχουν πολύ από τις υποσχέσεις για εφαρμογή ‘μηδενικής ανοχής’ όπως συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων και των αρμοδίων αρχών της Κύπρου, στο Συνέδριο της Βέρνης για την παράνομη θανάτωση πτηνών τον Ιούλιο 2011 στην Λάρνακα».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος επαναφέρει το θέμα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά την εθνική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις που αφορούν τη λαθροθηρία και το κυνήγι αποδημητικών πουλιών γεγονός που παρέχει την ευκαιρία στην Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (Committee Against Bird Slaughter – CABS) και στο Ίδρυμα για την Προστασία της Βιοποικιλότητας (Foundation Bro Biodiversity – FPB) να διοργανώνουν περιοδεία προστασίας πουλιών στην Κύπρο με όλα τα συνεπακόλουθα (δημιουργία έντασης με κατοίκους, καταγγελίες και δυσφήμιση της Κύπρου)».

«Κατά την άποψη μας χρειάζεται ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης με συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων όπου θα καθοριστούν οι κύριοι στόχοι για την αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης πουλιών», καταλήγει η Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα