Μετά τις 08:00 η εξουδετέρωση της βόμβας στη Δένεια

08:52 14/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ξεκίνησε από τις 6:00 το πρωί η διαδικασία εκκένωσης του χωριού Δένεια, όπου θα επιχειρηθεί σήμερα επιχείρηση εξουδετέρωσης βόμβας 500 λιβρών που ρίφθηκε στην περιοχή κατά την τουρκική εισβολή.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης του χωριού, Χριστάκης Παναγιώτου, η διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της εκκένωσης του χωριού, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 0800.

”Οι πυροτεχνουργοί κάνουν προετοιμασίες. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μετά

τις 08:00”, είπε ο κ. Παναγιώτου.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε από τις 06:00, οι κάτοικοι άρχισαν να μεταβαίνουν στις εργασίες τους, ενώ το κοινοτικό συμβούλιο έχει μεριμνήσει για τη μεταφορά όσων δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Παράλληλα, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου του χωριού είχαν μεταφερθεί από τη περασμένη Πέμπτη στο σχολείο του γειτονικού χωριού Μάμμαρι.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει διευθετήσεις έτσι ώστε σε περίπτωση που η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας δεν ολοκληρωθεί μέχρι την ώρα που ολοκληρώνεται το σχολείο και οι μαθητές του γυμνασίου, που φοιτούν στην Κοκκινοτριμιθιά, θα μεταφερθούν και αυτοί στο Μάμμαρι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνει εξουδετέρωση της βόμβας ή καταστροφή της βόμβας επί τόπου, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι όπως έχει ακούσει ”θα γίνει μικρή ελεγχόμενη έκρηξη στο πηγάδι, όπου βρίσκεται η βόμβα για να καταστραφούν τα εκρηκτικά και μετά θα γίνει προσπάθεια ανύψωσης της βόμβας”.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, η ύπαρξη της βόμβας 500 λιβρών ήταν γνωστή. ”Το 1974 έγινε προσπάθεια καταστροφής που δεν πέτυχε και το 1985 έγινε δεύτερη”, συμπλήρωσε.

Οπως είπε, το πηγάδι βρίσκεται σε οικόπεδο μέσα στο χωριό, ενώ το πιο κοντινό σπίτι βρίσκεται στα 20 μέτρα, με την εκκλησία του χωριού να βρίσκεται σε απόσταση 50-60 μέτρων.

Πρόσθεσε ότι το οικόπεδο είναι τ/κ ιδιοκτησίας, αφού η Δένεια πριν την εισβολή ήταν μικτό χωριό. Μετά τον πόλεμο κάποιοι κάτοικοι έριξαν μπάζα στο πηγάδι, κάνοντας πολύ δύσκολο τον εντοπισμό του πηγαδιού.

”Μετά τα γεγονότα του Μαρί και μια έκρηξη στο Βερολίνο βόμβας από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουμε ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και προσπαθήσαμε να φύγει αυτό το καρκίνωμα από χωριό μας”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα