Μελετάται πρόταση Δήμων μείζονος Λευκωσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

15:45 21/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση με την οποία ζητούν όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτοδιοικείται συνέταξαν οι δήμοι της μείζονος Λευκωσίας, δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στο περιθώριο εκδήλωσης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις στις οποίες κατέληξαν οι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας ούτως ώστε να ακούεται η φωνή τους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δήμων, ο

κ. Γιωρκάτζης είπε ότι οι Δήμαρχοι Λευκωσίας σε μία συνάντηση, «μετά από παρουσίαση προτάσεων των δημοτικών γραμματέων των δήμων μας, και αφότου τις μελετήσαμε και της εμπλουτίσαμε, συντάξαμε μία πρόταση όλοι μαζί κάτω από το συντονισμό του Προέδρου του κλιμακίου δημάρχων Λευκωσίας του Κώστα Κόρτα, στην οποία ζητούμε κάτι πολύ απλό: Λέμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει επιτέλους να αυτοδιοικείται».

«Δηλαδή χρειάζεται το κράτος να μεταφέρει εξουσίες από το κεντρικό κράτος στην αυτοδιοίκηση, κοντά στον πολίτη και οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από άτομα που είναι κοντά στον πολίτη, δηλαδή να είναι εκλελεγμένοι και όχι διορισμένοι. Και για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε των νέων αρμοδιοτήτων και εξουσιών χρειαζόμαστε και πόρους. Άρα ζητούμε να γίνουμε και διοικητικά αλλά και οικονομικά ανεξάρτητοι. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στην Ένωση Δήμων και σε όλους τους Δήμους της Κύπρου. Κάθε Δήμος, κάθε Επαρχία, θα τις μελετήσει, θα φέρει δικές τους προτάσεις για να συντάξουμε ένα ολοκληρωμένο έγγραφο το οποίο θα αντικατοπτρίζει τις απόψεις όλων μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το πρώτο που πρέπει να απαντηθεί αφορά τις υπηρεσίες που θέλουν οι Δήμοι να παρέχουν στους πολίτες.

«Όταν αποφασίσουμε τι αρμοδιότητες θα έχουν δήμοι, τι εξουσίες θα έχουν οι δήμοι τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για τη δομή τους. Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο αριθμός των δήμων παραμένει ο ίδιος. Τώρα συζητάμε τι εξουσίες θα έρθουν στους δήμους και ποιες εξουσίες θα φύγουν από το κράτος. Όταν μιλάμε για μεταρρύθμιση των τοπικών Αρχών, δεν συζητούμε για μεταρρύθμιση στο κενό, μιλάμε για μεταρρύθμιση του κράτους ολόκληρου και στόχος μας είναι πάντα να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες, έγκαιρα και με τον πιο οικονομικό τρόπο. Άρα αυτός είναι ο στόχος», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα