Μειώθηκαν για έκτο μήνα οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα

09:56 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μείωση για έκτο στη σειρά μήνα, σημείωσαν το Νοέμβριο οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κυβέρνηση της χώρας με τις προοπτικές να αναμένεται να παραμείνουν αδύναμες μέσα στο 2013, λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Οι ξένες εταιρείες επένδυσαν 8,29 δισεκατομμύρια δολάρια σε βιομηχανίες και άλλα έργα στην Κίνα τον περασμένο μήνα, ποσό που είναι χαμηλότερο κατά 5,4% σε σύγκριση με ένα χρόνο προηγούμενος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Shen Danyang, σε τακτική δημοσιογραφική διάσκεψη.

Η νέα

μείωση των ξένων επενδύσεων προστίθεται σε μια μακρά πτωτική τάση που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώνονται κάθε μήνα από το Νοέμβριο με εξαίρεση τον Μάιο, όταν σημείωσαν οριακή αύξηση 0,05%.

Στους πρώτους 11 μήνες του έτους, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 3,6%, σε ετήσια βάση, στα 100,02 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο κ. Shen.

Η κινέζικη Κυβέρνηση απέδωσε τη μείωση των επενδύσεων στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, στην παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στην αύξηση του κόστους και της χαμηλής ζήτησης εντός της χώρας.

Οι επενδύσεις από τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, στα 5,81 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου.

Οι επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 6,3%, σε 2,91 δισ. αμερικανικά δολάρια κατά την ίδια περίοδο.

Εξάλλου, άλλα επίσημα στοιχεία, κατέδειξαν ότι το κόστος νέων κατοικιών αυξήθηκε το Νοέμβριο στις περισσότερες πόλεις της Κίνας, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να κρατήσει υπό έλεγχο την αγορά κατοικιών.

Οι τιμές στις 53 από τις 70 πόλεις της Κίνας, οι οποίες παρακολουθούνται από την κινέζικη Κυβέρνηση, αυξήθηκε σε μηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με την αύξηση των τιμών σε 35 πόλεις που σημειώθηκε τον Οκτώβριο και σε 31 πόλεις το Σεπτέμβριο.

Οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν σε 10 πόλεις, ενώ έμειναν αμετάβλητες στις υπόλοιπες 7 πόλεις.

Η Κίνα έχει λάβει μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια για να κρατήσει τις τιμές υπό έλεγχο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγορεύσεις για αγορά δεύτερης κατοικίας, αύξηση της ελάχιστης προκαταβολής και επιβολή φόρων ακίνητης περιουσίας σε κύριες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα