Μειώθηκαν εκ νέου τον Ιανουάριο οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα

10:21 20/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, συνεχίζοντας την πτωτική τάση τους μετά τη μείωση που παρουσίασαν το 2012, σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά στα τελευταία τρία χρόνια.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, από τις οποίες εξαιρούνται οι επενδύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 7,3%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2012, σε 9,27 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο

Εμπορίου της Κίνας. Ωστόσο, μειώθηκαν και σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν είχαν ανέλθει στα 11,7 δισ. δολάρια.

Η σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2012 επηρεάζεται και από εποχικούς παράγοντες, καθώς οι ημέρες διακοπών για το νέο Σεληνιακό Έτος της Κίνας ήταν λιγότερες τον Ιανουάριο του 2013.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν περισσότερες εργάσιμες ημέρες τον Ιανουάριο του 2013, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2012, υπήρξε μείωση των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας την αδυναμία του τομέα των επενδύσεων.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια το 2012 εν μέσω της οικονομικής κρίσης στις αναπτυγμένες αγορές και της παρατεταμένης οικονομικής επιβράδυνσης στη χώρα.

Ωστόσο, η κινέζικη οικονομία παρουσιάζει ανοδικές τάσεις από τα τέλη του 2012, με την αύξηση του ΑΕΠ να επιταχύνεται τους τελευταίους τρεις μήνες του προηγούμενου έτους, κατά 7,9%, τερματίζοντας τη μείωση που παρουσίαζε κατά επτά συνεχόμενα τρίμηνα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε το 2012 με το βραδύτερο ρυθμό σε 13 χρόνια, κατά 7,8%, σε σύγκριση με το 2011.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό διατηρήθηκαν σε ανοδική πορεία τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 12,3%, σε 4,91 δισ. δολάρια από τον ίδιο μήνα του 2012.

Οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν σχεδόν 30% το 2012 από το προηγούμενο έτος, καθώς οι επιχειρήσεις της Κίνας επιδιώκουν τη συνεχή αύξηση της παρουσίας τους στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα