Μεγαλύτερη φορολόγηση των κερδών από ΟΠΑΠ και κρατικό λαχείο, ζητά το ΥΠΟΙΚ

15:38 17/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Νομοσχέδιο για την περαιτέρω φορολόγηση των κερδών από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και του κρατικού λαχείου συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αφού η υφιστάμενη φορολόγηση δεν απέδωσε τα έσοδα που είχαν υπολογιστεί από την Κυβέρνηση και την Τρόικα.

Συγκεκριμένα ενώ στο Μνημόνιο

υπολογιζόταν ότι με βάση την υφιστάμενη φορολογία των κερδών από €5000 ευρώ και άνω, τα έσοδα θα ανέρχονταν στα €20 εκ. ευρώ για το 2013, τελικά το ποσό υπολογίζεται να ανέλθει μόλις στα €2 εκ.

Για το σκοπό αυτό με το νομοσχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών ζητά όπως μπει νέα φορολογία επί των κερδών που θα ανέρχεται στο 15% από €100 – €500 και στο 20% από €500 και άνω.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι εκείνο που είχε γίνει λάθος στην πρόβλεψη είναι ότι τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ τα οποία είχαν διανεμηθεί υπό την μορφή κερδών ήταν περίπου €115 εκ. και υπολόγισαν 20% επί αυτού του ποσού. Ωστόσο δεν υπολόγισαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ποσών που δίνονται ως κέρδη από τον ΟΠΑΠ στα τυχερά παιχνίδια είναι ποσά κάτω των €5000.

Ωστόσο ο κ. Βότσης, ανέφερε ότι ούτε η συγκεκριμένη πρόταση που ήρθε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών λύνει το πρόβλημα και για αυτό ζητήθηκε από το ΥΠΟΙΚ να πάει και να έρθει νέα πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Συγκεκριμένα, είπε, ο ΟΠΑΠ υπολόγισε ότι αν αλλάξουν οι συντελεστές φορολογίας όπως προτάθηκε, τα έσοδα από τους φόρους θα είναι €8 εκ. και άλλα €2 εκ. από το κρατικό λαχείο, δηλαδή θα εισπραχθούν €10 εκ. και όχι €20 εκ. Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ υπολόγισε με τη φορολογία αυτή θα προκύψει αθέμιτος ανταγωνισμός από τις άλλες εταιρείες στοιχημάτων ή ακόμα και από το παράνομο στοίχημα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι πρόκειται για μια λάθος εκτίμηση τεχνοκρατικά γιατί δεν υπήρχε γνώση, για το πώς ακριβώς κατανέμονται τα κέρδη του ΟΠΑΠ, τα οποία στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι μικρά ποσά.

Αναμένεται είπε να γίνει μια νέα προσπάθεια, τεχνικά, για να υποβληθεί η πρόταση, έτσι ώστε, αν είναι δυνατόν να συγκεντρωθεί το ποσό των €20 εκ. που προβλεπόταν και να μην υπάρχει κάποια τρύπα ή κενό.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεκτιμήσει το γεγονός ότι άλλου είδους στοιχήματα δεν φορολογούνται αλλά και το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης αφού έχει το μονοπώλιο σε κάποιου είδους παιχνίδια.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανάφερε ότι το 2012 η Βουλή πείστηκε να ψηφίσει νομοθεσία για την φορολόγηση των κερδών του ΟΠΑΠ και παρόλο που οι εκτιμήσεις της Τρόικας και της κυβέρνησης ανάφεραν για έσοδα της τάξης των €20 εκ. εντούτοις τα πραγματικά έσοδα ήταν της τάξης μόλις των €2 εκ. Φαίνεται όπως ανάφερε ο κ. Περδίκης ότι η εν λόγω φορολόγηση σε συνδυασμό με το παράνομο στοίχημα απέτρεψε τον κόσμο από το να παίζει τα συγκεκριμένα τυχερά παιχνίδια. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν πάρθηκαν αποτελεσματικά μέτρα για το παράνομο στοίχημα, το οποίο οργιάζει στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι αυτό το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό για να γίνει αντιληπτό ότι δεν αποτελούν θέσφατα αυτά που υπολογίζει η Τρόικα και το Υπουργείο Οικονομικών. Επιβεβαιώνεται επίσης, είπε, ότι οι φορολογίες ειδικά όταν δεν είναι στοχευμένες δεν είναι το κατάλληλο μέτρο για ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα