Μεγάλη αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία

09:31 29/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας χθες τα μεσάνυχτα για να αντιμετωπίσει την πτώση της τουρκικής λίρας. Μετά την απόφαση το δολάριο υποχώρησε από 2,25 τουρκικές λίρες σε 2,18 τουρκικές λίρες ενώ σήμερα αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Η απόφαση λήφθηκε από την Νομισματική Επιτροπή χθες και χαρακτηρίστηκε “σκληρό βήμα”. Τα επιτόκια αυξάνονται τώρα στο 12% από 7,75%. Τον τελευταίο μήνα η τουρκική λίρα είχε υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 10% σε σχέση με

το δολάριο λόγω της φυγής επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές αλλά και εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς στη Τουρκία που αύξησαν τις πιθανότητες πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Πάντως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας χθες το βράδυ για το Ιράν όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη δήλωσε ότι όπως πάντοτε και τώρα είναι εναντίον της αύξησης των επιτοκίων. “Ωστόσο δεν έχω αρμοδιότητα να παρέμβω. Και την ευθύνη την έχουν εκείνοι. Αυτοί θα δώσουν λογαριασμό. Εύχομαι η απόφαση που πήραν να είναι εύστοχη”, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα