Με τον Μπάν Κι Μουν θα συναντηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

14:40 27/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Έγγραφο της ε/κ πλευράς με τη σύγκριση των θέσεων της τ/κ πλευράς με το Κοινό Ανακοινωθέν θα θέσει ενώπιον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή τους την προσεχή Δευτέρα. Το έγγραφο θα τεθεί και ενώπιον, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώπιον όλων των εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του ΓΓ του ΟΗΕ

Μπαν Γκι-μουν κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Προεδρικό ενώπιον φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον ουσιαστικό διάλογο που ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, όπως, είπε, ασπίδα μας είναι το Κοινό Ανακοινωθέν. Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην τουρκοποίηση τόσο των κατεχομένων, όσο και των ελεύθερων περιοχών που συντελείται με τις προσφυγές των Ε/κ στην επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «εδώ και μερικές βδομάδες έχουμε μπει σε ένα ουσιαστικό διάλογο, κατατέθηκαν οι πρώτες θέσεις των πλευρών. Θα πρέπει να είμαι ειλικρινής, θα πρέπει να λέω όσα καταγράφονται. Υπάρχει απόσταση. Θέλω να πιστεύω ότι απλώς είναι οι πρώτες θέσεις και θα ακολουθήσουν κάποιες διευκρινίσεις. Αλλά αυτό που αποτελεί ασπίδα για τη δική μας πλευρά είναι το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως μέχρι τη Δευτέρα, όταν θα συναντηθεί με τον κ. Ερογλου, θα έχουμε τη σύγκριση των τουρκικών προτάσεων σε σχέση με το Κοινό Ανακοινωθέν. «Πού συμβαδίζει, πού συναντάται, αλλά και πόσο συγκρούεται; Και συνεπώς αυτό το έγγραφο, που θα αναπτυχθεί στον κ. Ερογλου, θα δοθεί και στον ΓΓ του ΟΗΕ με τον οποίον θα έχω συνάντηση στις 2 Απριλίου, στις Βρυξέλλες και σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές που είναι τα διάφορα κράτη που επιδεικνύουν ενδιαφέρον ή που είναι Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα όπως οι διακηρύξεις καλών προθέσεων από πλευράς Τουρκίας, αλλά και από πλευράς της σημερινής ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων θα αποτυπωθούν στην πράξη με συγκεκριμένες ενέργειες που θα μας επιτρέψουν το συντομότερο δυνατόν να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την Κύπρο, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος προκειμένου, ανεξάρτητα της καταγωγής, του φύλου ή της θρησκείας του οποιουδήποτε πολίτη που νομίμως διαμένει στην Κύπρο, να μπορέσουμε να έχουμε μια προοπτική. «Ένα κίνητρο είναι βεβαίως και το φυσικό αέριο, όπως επίσης και γεωστρατηγικά αναβαθμίζει και το ρόλο της Κύπρου. Δεν θα αφήσουμε τίποτα αναξιοποίητο από όσα προσφέρονται ως όπλα για να διεκδικήσουμε το δίκαιο μας», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην προσφυγή των Ε/κ στην επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας, η οποία όπως είπε, δεν είναι παράνομη διότι με απόφαση του ΕΔΑΔ, κρίθηκε ότι οι επιτροπές αποζημιώσεων δεν είναι παρά τουρκικά ένδικα μέσα. Απόφαση, όπως είπε, η οποία είναι αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων αλλά και της παρόδου του χρόνου.

«Αποτέλεσμα είναι αυτή την ώρα να εκκρεμούν ενώπιον των επιτροπών αποζημιώσεων, πέραν των εκδικασθείσων, 5.600 αιτήσεις. Δεν γνωρίζω ποια έκταση γης καλύπτουν, αλλά εάν αφεθεί ο χρόνος χωρίς πρόοδο, χωρίς επιμονή, χωρίς προβληματισμό, ενδεχόμενα κάποια στιγμή άλλα συστατικά στοιχεία της λύσης, όπως είναι το περιουσιακό και οι εδαφικές αναπροσαρμογές να μην είμαστε σε θέση να τις διαπραγματευτούμε διότι δεν θα υπάρχουν περιουσίες προς διαπραγμάτευση ή θα είναι τέτοια ελάχιστη περιουσία των Ελληνοκυπρίων που δεν θα μας δίνει τα ερείσματα, όπως αυτά υπήρχαν στις αρχές, πριν κάποια χρόνια ή ακόμη και σήμερα», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε ακόμη για το ότι όσοι των Ελληνοκυπρίων αποζημιώνονται για τις περιουσίες τους είναι υποχρεωμένοι να τις μεταβιβάσουν στο τουρκικό κράτος. «Το τουρκικό κράτος για να τις μεταβιβάσει σε Τουρκοκύπριους ζητά ως αντάλλαγμα τις περιουσίες των Τ/κ τις ελεύθερες περιοχές. Αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η τουρκοκποίηση των κατεχομένων αλλά είναι και η εμφάνιση της Τουρκίας στις περιοχές που το κράτος ελέγχει», είπε.

Υπό το φως των δηλώσεων του κ. Ερογλου περί δύο κυρίαρχων κρατών, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο τι έχει επιτευχθεί μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν. «Εχουμε πετύχει να συμπεριληφθεί σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν τα βασικά συστατικά αυτού που επιδιώκουμε, δηλαδή, ότι η βασική προσπάθεια είναι να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα διζωνικό δικοινοτικό κράτος με σεβασμό, όμως, σε όλη την επικράτεια, των ευρωπαϊκών αρχών, αξιών, κεκτημένου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικών ελευθεριών, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα».

«Ταυτόχρονα», συνέχισε, «προβλέπεται και μια σειρά άλλων προστατευτικών για την ελληνοκυπριακή πλευρά θέσεων ότι δηλαδή δεν καθορίζονται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, δεν επιτρέπεται η επιδιαιτησία, δεν συμφωνείται τίποτα αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνία να μην είναι το προϊόν ελεύθερης βούλησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων και τελικά βεβαίως η λύση μόνο από το λαό μπορεί να υιοθετηθεί και όχι από τους ηγέτες. Ένα άλλο στοιχείο που θέλαμε να δώσει μια νέα δυναμική στο διάλογο είναι τα ουσιώδη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στην αρχή δεν ήταν ενθουσιώδεις οι διάφοροι εμπλεκόμενοι, όμως στη συνέχεια, μέσα από τις προσπάθειες, μέσα από εντατικές επαφές αλλά και με τη βελτίωση των σχέσεων μας με σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς σκηνής έγινε κατορθωτό, ακόμα και ο Πρόεδρος Ομπάμα στη δήλωση που έκανε μετά την κοινή δήλωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, να κάνει ρητή αναφορά ότι τα ΜΟΕ θα φέρουν μια νέα δυναμική. «Το ίδιο έπραξε η ΕΕ και σωρεία άλλων κρατών», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία γεγονότα περί δημοψηφισμάτων ενώσεως της Κριμαίας με τη Ρωσία παρά το γεγονός ότι έχουν σημαντικές διαφορές με το Κυπριακό, διότι στη μια περίπτωση για εκατοντάδες χρόνια η Κριμαία θεωρείτο ότι κατοικείτο και ήταν μέρος του ρωσικού εδάφους ενώ στην Κύπρο είναι παράνομη παρουσία, «δεν παύει να αποτελεί ένα τετελεσμένο γεγονός αν αφήσουμε το χρόνο να παρέχεται χωρίς αντίδραση, χωρίς προσπάθεια, χωρίς επιτέλους να δώσουμε τη μάχη με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα