Με σεισμό 9 ρίχτερ παρομοίασε την κατάσταση στους Δήμους ο Αλέξης Γαλανός

17:11 28/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με σεισμό 8-9 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ παρομοίασε την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους μετά την απόφαση του Eurogroup, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός, δηλώνοντας ότι η φράση η οποία μπορεί να περιγράψει το μεγάλο κακό που έχει γίνει είναι «Αποκάλυψη τώρα».

Σε δηλώσεις του μετά από τη Συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔ, η οποία συνήλθε εκτάκτως για να συζητήσει τα νέα δεδομένα στην τοπική αυτοδοίκηση μετά και την απόφαση του Eurogroup, ο Αλέξης Γαλανός

είπε ότι ο λαός υποφέρει σε μεγάλο βαθμό άδικα εξαιτίας τραγικών λαθών τα οποία έγιναν και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή τη φορά τα λάθη δεν θα μείνουν ατιμώρητα».

Σημείωσε ότι η ΕΔ έχει μελετήσει την κατάσταση και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι τα οποία είναι πολύ μεγάλα.

«Συλλέγουμε πληροφορίες για τον κάθε Δήμο. Είναι όπως μετά από ένα σεισμό 8-9 ρίχτερ και ακόμα να έρθουν πίσω στα συνεργεία», ανέφερε, υποδεικνύοντας πως ακόμη η ΕΔ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που έγινε στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επεσήμανε πως πάρα πολλοί Δήμοι είχαν μεγάλους λογαριασμούς καταθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και καταθέσεων για σκοπούς αναπτυξιακών έργων, σε Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ή έχουν χαθεί ή έχουν παγοποιηθεί.

Εξήγησε ότι η ΕΔ έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ταχύτερο δυνατόν, όπως επίσης και με τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών αλλά και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Κάποιοι Δήμοι θα υποστούν μεγαλύτερες ζημιές, προβλήματα με το προσωπικό, άλλοι Δήμοι θα αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα. Δεν θα ήθελα να απαριθμήσω τα άλλα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, προβλήματα πληρωμών στην ΑΗΚ, στην ΑΤΗΚ, στην Υδατοπρομήθεια, τα προβλήματα επιμήκυνσης χρεών και πάρα πολλά άλλα προβλήματα τα οποία οι Δήμοι αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε.

Είπε ότι η νέα κατάσταση επιβάλλει επιτακτική εξέταση του θέματος αναδιάρθρωσης των Δήμων, το οποίο ήδη βρισκόταν στο τραπέζι και θα συζητηθεί με τη νέα Κυβέρνηση υπό το φως των νέων τραγικών δυσκολιών.

Θέλοντας ωστόσο να δώσει μια νότα αισιοδοξίας, διαβεβαίωσε ότι η ΕΔ θα αγωνιστεί μαζί με την υπόλοιπη τοπική αυτοδιοίκηση για να προσφερθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες στους πολίτες και ειδικότερα στις πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών αλλά και για να σταλεί το μήνυμα ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.

«Θα το παλέψουμε, όπως και όλος ο λαός, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και θα σταθούμε στα πόδια μας», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν συζητηθεί κάποια μέτρα έκτακτης ανάγκης, ο κ. Γαλανός είπε ότι υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις στο τραπέζι σχετικά με το τι θα πρέπει να συζητηθεί από την Κυβέρνηση. «Να μου επιτρέψετε να μην μπω σε πολλές λεπτομέρειες καθώς υπάρχουν και πολλά πράγματα τα οποία δεν ξέρουμε αν μπορούν να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα τα μεγάλα κονδύλια για αναπτυξιακά έργα τα οποία έχουν μπλοκαριστεί στις τράπεζες και οι λογαριασμοί που δεν μπορούν να πληρωθούν. Υπάρχει σειρά μέτρων που μπορούν να ελαφρύνουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι, πρέπει όμως να το δούμε με την Κυβέρνηση πριν μπούμε σε λεπτομέρειες ή να αρχίσουμε να ζητούμε πράγματα τα οποία ενδεχομένως να μην μπορούν να γίνου» σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι η ΕΔ θα ζητήσει όπως εξεταστούν με διαφορετικό φακό θέματα που αφορούν καταθέσεις Δήμων που σχετίζονται με κονδύλια είτε από ευρωπαϊκά ταμεία είτε από εθνικούς πόρους για σκοπούς ανάπτυξης. «Πρέπει να εξετάσουμε και τον σκοπό για τον οποίο βρίσκονται τα λεφτά στις τράπεζες», εξήγησε.

Επανέλαβε ότι «το μέγεθος του προβλήματος ακόμα δεν έχει υπολογιστεί», για να προσθέσει ότι συλλέγονται συνεχώς πληροφορίες αναφορικά με το βαθμό στον οποίο έχει επηρεαστεί ο κάθε Δήμος. «Είναι τεράστιο το έργο το οποίο έχουμε μπροστά μας όλοι οι Δήμοι και χρειάζεται στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση γι’ αυτό και θα πρέπει να συναντηθούμε πολύ γρήγορα με τους αρμόδιους Υπουργού και τους τεχνοκράτες για να πιάσουμε δουλειά», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «αυτή την ώρα χρειάζεται πολλή δουλειά πάνω στις λεπτομέρειες για να σταθούμε στα πόδια μας και ν’ αποφύγουμε την κατάρρευση».

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της ΕΔ απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό. «Είναι καιρός, σύμπνοιας, ενότητας και αλληλεγγύης. Δεν είναι καιρός για οτιδήποτε άλλο. Κανένας δε μπορεί να βρει κερδισμένος πάνω από τα ερείπια ενός τόπου. Είναι η ώρα να τ’ αφήσουμε. Λάθη έγιναν πολύ μεγάλα και εγκληματικά και σίγουρα ατή τη φορά πρέπει να υπάρξει τιμωρία καθώς μέρος της κάθαρσης και της αξιοπιστίας μας είναι η τιμωρία. Αν δεν υπάρξει τιμωρία δεν θα είναι αξιόπιστο κράτος η Κύπρος. Όμως εμείς πρέπει να αφήσουμε τις διαφορές μας και να σώσουμε τον τόπο μας», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν γίνονται κάποιες σκέψεις από την ΕΔ για ισότιμη κατανομή των βαρών μεταξύ των Δήμων, δεδομένου του ότι κάποιοι Δήμοι επλήγησαν περισσότερο, ο κ. Γαλανός είπε ότι γίνονται κάποιες σκέψεις, όμως εκείνο το οποίο είναι το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των δημοτών. «Ισότιμη κατανομή μεταξύ Δήμων, όμως ισότιμη κατανομή και στους πολίτες του κάθε Δήμου», εξηγώντας πως ως εκ τούτου έχει μεγάλη σημασία όσοι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε εθελοντικές εισφορές, συμπεριλαμβανομένων και των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων.

Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα έλαβε επιστολή από την Επιτροπή Περιφερειών της Ελλάδας, στην οποία αναφέρεται ότι έχει συσταθεί Επιτροπή Αλληλεγγύης, η οποία θα συλλέξει βοήθεια για ενίσχυση του κυπριακού λαού.

Ερωτηθείς τέλος τι θα γίνει σε ό,τι αφορά την καταβολή των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων ο κ. Γαλανός διαβεβαίωσε ότι οι υπάλληλοι θα πληρωθούν, εκτός και αν έχουν μπλοκαριστεί κονδύλια που προορίζονταν γι’ αυτούς τους μισθούς. «Μπορώ να πω όμως μετά βεβαιότητας ότι θα έρθουν και άλλες περικοπές», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα