Με ρυθμό 1,8% θα αναπτυχθεί η γερμανική οικονομία, εκτιμά η Κυβέρνηση

17:34 12/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με ρυθμό 1,8% θα αναπτυχθεί το 2014 η γερμανική οικονομία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, παρουσιάζοντας την ετήσια οικονομική έκθεση της Κυβέρνησης.

“Ενισχυμένη από την εγχώρια ζήτηση, το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,8% φέτος. Και το 2015 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω στο εκτιμώμενο 2,0%”, δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις επικρίσεις ότι οικονομική ευρωστία της Γερμανίας επιτυγχάνεται εις βάρος των πιο αδύναμων μελών της Ευρωζώνης, ο κ. Γκάμπριελ η αυξανόμενη δυναμική της

οικονομίας της χώρας “δεν είναι καλά νέα μόνο για τη Γερμανία, αλλά επίσης και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας”.

“Κοντεύουμε περισσότερο στον στόχο μας να διορθώσουμε τις οικονομικές ανισοσκέλειες στην Ευρωζώνη”, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ, οι εισαγωγές θα αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές φέτος και αυτό θα μειώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών”, προσθέτοντας ότι “οι αυξανόμενες εισαγωγές και οι αυξανόμενες επενδύσεις στο εξωτερικό θα υποβοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη”.

Η ανεργία στην Γερμανία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, με τον αριθμό των προσώπων με εργασία να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 240.000 στα 42,1 εκατομμύρια το 2014.

“Η ευνοϊκή ανάπτυξη και οι προοπτικές για εταιρικά κέρδη προκαλούν προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς,” είπε ο Γερμανός Υπουργός. “Αυτό μεταφράζεται σε αξιοσημείωτες αυξήσεις στα εισοδήματα για τα νοικοκυριά”.

Οι τελευταίες προβλέψεις για την γερμανική οικονομία παρουσιάζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Budesbank, που κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,6% και 1,7% το 2014 και το 2015 αντίστοιχα, ενώ η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 2,0% από το 2014.

Ωστόσο, ο κ. Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι υπάρχουν κίνδυνοι. Σημείωσε ότι αυτοί είτε θα είναι εξωτερικοί όπως μια πιθανή συρρίκνωση στην Ευρώπη ή μια ανεπαρκής εποπτεία των χρηματοοικονομικών αγορών, είτε εγχώριες δυσκολίες, όπως την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, υψηλές τιμές ενέργειας και υποτονικές επενδύσεις τόσο στον δημόσιο όσο κα τον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα