Μαρκουλλή και Sijilmassi εξήραν το ρόλο της Ένωσης για τη Μεσόγειο

17:42 13/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ενωση για τη Μεσόγειο αποτελεί ένα μοναδικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να προωθήσουμε ένα πραγματικό διάλογο μεταξύ των εταίρων που να συμβάλει εποικοδομητικά στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Fathallah Sijilmassi ύστερα από συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία ανακοίνωσε μια συμβολική πρόσθετη συνεισφορά  της Κύπρου

προς τη Γραμματεία της Ενωσης, ύψους 15 χιλιάδων ευρώ.

Ο κ. Sijilmassi εξήρε το ρόλο της Κύπρου ως ενός «πολύ σημαντικού εταίρου στην περιοχή της Μεσογείου», ενώ ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ,  ανέφερε ότι η Γραμματεία της Ενωσης για τη Μεσόγειο δεν ασχολείται με πολιτικά θέματα.

“Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις διαφορετικές θέσεις των χωρών», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ορισμένες πολιτικές διαφορές μεταξύ ορισμένων μελών της Ένωσης. «Το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του εδάφους και να συνεχίσουμε τη δράση μας,” τόνισε.

Από την πλευρά της η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι, λόγω των τουρκικών αντιρρήσεων, δεν έχουν οργανωθεί συναντήσεις της Ενωσης για τη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Λόγω των ανωτέρω, το ημερολόγιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο είναι κενό από γεγονότα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ενώ οι προσπάθειες της Κύπρου για επανέναρξη της ευρωμεσογειακής διαδικασίας δεν έχουν αποδώσει καρπούς», σημείωσε.

Επιπλέον, εξέφρασε την ευχή οι δύο προτάσεις έργων που υποβλήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2009 να επανεξεταστούν από τη Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο, όταν υποβληθούν εκ νέου εν ευθέτω χρόνω από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές.

Πρόκειται για μια πρόταση που αφορά στη δημιουργία δύο ευρω-μεσογειακών ερευνητικών κέντρων στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την ηλιακή ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, και την πρόταση «Αρχιμήδης», η οποία αφορά την κατασκευή μονάδων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφαλατωμένου θαλασσινού νερού, με τη χρήση συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας (Concentrated Solar Power), που θα λειτουργούν σε συνεχή βάση, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Sijilmassi είπε ότι είναι ευγνώμων “για την εκ νέου υποβολή προτάσεων από την Κύπρο που θα πρέπει να μελετήσουμε», και εξέφρασε τη δέσμευση «να εργαστούν για αυτές, «μαζί με τις ομάδες, ώστε να υπάρξει πρόοδος και να περάσουν στη διαδικασία υλοποίησης.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την εκ νέου υποβολή των προτάσεων της Κύπρου και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστούν πάνω σε αυτές, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή τους.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση με την Υπουργό «πολύ εποικοδομητική», αναφέροντας ότι συζητήθηκαν θέματα υψίστης σημασίας για την εξέλιξη της Ενωσης για τη Μεσόγειο. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «η Κύπρος είναι πολύ σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Μεσογείου, παραδοσιακά, αλλά και στη σημερινή εποχή, στο πλαίσιο των εργασιών της Ενωσης για τη Μεσόγειο».

«Η

Keywords
Τυχαία Θέματα