Μαλάς: Το Υπ. Υγείας θα λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια για την τιμή των φαρμάκων

17:22 13/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα δεν είναι ένας λαβύρινθος, είναι λαβύρινθος μόνο για εκείνους, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την τεχνοκρατική διάσταση του θέματος και εξυπηρετούν σκοπιμότητες, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στο Υπουργείο σε σχέση με σημερινές δηλώσεις που έχουν γίνει για το θέμα των φαρμάκων, ο κ. Μαλάς είπε πως “θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι το Υπουργείο Υγείας μαζί με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες θα λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια – όπως λειτουργεί τώρα

– και χωρίς οποιεσδήποτε σκοπιμότητες”.

Είναι άξιον απορίας από την μια το Υπουργείο να κατηγορείται ότι με οποιουσδήποτε τρόπους έχει κρατήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, σημείωσε, και από την άλλη σήμερα να κατηγορείται ότι αν αλλάξει την τιμολογιακή πολιτική αυτό θα είναι εις βάρος των πολιτών.

Ανέφερε ότι έχει διοριστεί μια επιτροπή, με τη σύμφωνο γνώμη και των τεχνοκρατών της ηγεσίας του Υπουργείου, η οποία έχει δώσει μια μελέτη, που έχει κάποια συγκεκριμένα ευρήματα που θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη νέα μας τιμολογιακή πολιτική.

“Για σκοπούς απόλυτης διαφάνειας το Υπουργείο έχει ήδη καλέσει μέσω των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, τους φαρμακέμπορους να καταθέσουν κι αυτοί τα δικά τους στοιχεία όσον αφορά τις χονδρικές και εργοστασιακές τιμές πώλησης των σκευασμάτων, τα οποία εμπορεύονται στην Κύπρο στις χώρες αναφοράς που χρησιμοποιούνται από την Δημοκρατία για την τιμολόγηση των φαρμάκων τους”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μαλάς είπε πως το Υπουργείο του έχει αποφασίσει ότι θα κτίσει μια πλήρη και διαφανή βάση δεδομένων με μια συγκεκριμένη διαδικασία, έτσι ώστε αυτή η βάση δεδομένων να είναι αδιαμφισβήτητη και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε ποιο μοντέλο θα υιοθετήσουμε όσον αφορά την τιμολογιακή μας πολιτική.

Κάλεσε όλους, “οι οποίοι θέλουν να συνεισφέρουν με παραγωγικό τρόπο σε αυτή την συζήτηση, να μην πιστώνουν το Υπουργείο με σκοπιμότητες”.

Το Υπουργείο, συνέχισε, λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, συλλογικότητα και επαγγελματισμό και σε συνεργασία όλων των Υπηρεσιών και δεν υπάρχει το οποίο να παρεκτρέπει αυτή την διαδικασία και σίγουρα ο Υπουργός λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και σε πλήρη συνεργασία με τους υπαλλήλους των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και ειδικά με την ηγεσία.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για τα φάρμακα, ο Υπουργός είπε ότι “αυτή η θολούρα που επιχειρείται όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική δεν εξυπηρετεί οποιονδήποτε”.

Η επιτροπή τιμών, συνέχισε, είναι ένα συμβουλευτικό όργανο το οποίο ειρήσθω εν παρόδω όταν συζήτησε το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής υπήρχαν εισηγήσεις για αλλαγή της και θα ακουστεί η άποψη της όταν κι αν εφόσον αποφασίσουμε για τη νέα μας τιμολογιακή πολιτική.

“Αυτό που κάναμε τώρα είναι μια μελέτη καταγραφής τιμών, αξιολόγηση αυτών των τιμών κάτω από διάφορα σενάρια – μια καθαρά τεχνοκρατική δουλειά, για την οποία δεν υπάρχει στοιχείο το οποίο να είμαστε απόλυτοι γιατί πά

Keywords
Τυχαία Θέματα