Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στη Χίο

14:02 21/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα εντοπίζονται τα κύρια μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που συνεχίζει για τέταρτη μέρα το καταστροφικό της έργο στη Χίο, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, σύμφωνα με είδηση που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή πύλη της ΕΡΤ.

Στα βουνά στο κεντρικό τμήμα της Χίου εξελίσσεται σήμερα η καταστροφική πυρκαγιά στο νησί της μαστίχας.

Οι φλόγες δεν απειλούν χωριά, κατακαίνε όμως πευκοδάσος με κατεύθυνση προς την περιοχή Ελίντα. Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί μεγάλες

αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μη φύγει η φωτιά προς τα ανατολικά.

Τη νύχτα εμφανίστηκαν νέες εστίες στην περιοχή των Ολύμπων στη νότια Χίο, οι οποίες βρίσκονται υπό έλεγχο, ενώ, τα ξημερώματα σημειώθηκαν τρεις απόπειρες εμπρησμού στην ανατολική Χίο. Οι εστίες κατασβέστηκαν.

Η καταστροφή στο νησί είναι πολύ μεγάλη, καθώς στάχτη έχουν γίνει πάνω από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει καταστραφεί το 30% των μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα, Ολύμπους, Λιθί, Δαφνώνα, Αγ. Γεώργιο Συκούση και Πυργί.

Μεγάλες είναι οι απώλειες και για τη μελισσοκομική παραγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις φλόγες χάθηκαν περισσότερες από 3.000 κυψέλες και το 60% της μελισσοκομικής χλωρίδας.

Στο νησί βρίσκεται από χθες κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να καταγράψει άμεσα τις ζημιές προκειμένου να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι.

Οπως εξάλλου μεταδίδει το ΑΠΕ, από τη Σάμο αναχώρησαν σήμερα είκοσι εθελοντές και 7 πυροσβεστικά οχήματα με το πλοίο “Θεόφιλος” για τη Χίο, προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, έφυγαν 4 εθελοντικά οχήματα με 9 άνδρες από τη Σάμο και 3 οχήματα με 11 άνδρες, από την Ικαρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα