‘Λύση χωρίς ελευθερίες δημιουργεί συνθήκες αναταραχής’

14:05 13/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Η ανάπτυξη της Νότιας Διάστασης εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής  Γειτονίας θα αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Κύπρου στο  Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του  2012, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό  του στη Συνέλευση του Φόρουμ του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Μέλλον της  Δημοκρατίας.

Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως ο διαπραγματευτής της ε/κ  κοινότητας, πρόσθεσε, προσπαθεί τα μέγιστα ”να

πείσω τον ηγέτη της  τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι σε μια πραγματική, ενωμένη, δημοκρατική,  ομόσπονδη Κύπρο, η δημοκρατία και οι ελευθερίες θα πρέπει να υπερισχύουν. Αλλιώς, μια λύση χωρίς δημοκρατία και χωρίς την εφαρμογή αυτών των ελευθεριών, δημιουργεί συνθήκες αναταραχής”.

Ωστόσο, σημείωσε, η δημοκρατική διαδικασία και όλα τα πλεονεκτήματα της δεν θα μπορέσουν ποτέ να πετύχουν εκτός αν λάβουν χώρα μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ασφάλειας εντός των κρατών και μεταξύ των κρατών. Δεν πρέπει ποτέ κανείς να χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ της δημοκρατίας και της ασφάλειας, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, λέγοντας ότι η ασφάλεια χωρίς τη δημοκρατία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αυταρχικότητα. Η δημοκρατία χωρίς την ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε αναρχία, είπε.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Φόρουμ, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος, ανέφερε, έχοντας πολύ στενούς και ιστορικούς δεσμούς με τις περισσότερες εκ των χωρών της ΝΑ Μεσογείο και ως γειτονικό κράτος και κράτος μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης, βρίσκεται σε μια μοναδική θέση για να λειτουργήσει ως η γέφυρα μεταξύ αυτών των Οργανισμών και των χωρών της περιοχής.

Η ενίσχυση της εκπροσώπησης και της δημοκρατικής συμμετοχής μέσω του δημόσιου διαλόγου και της συμμετοχής των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα, καθώς και πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε.

Το φετινό θέμα που είναι η «Ανεξαρτησία της δημοκρατίας και η Κοινωνική Συνοχή» αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εφόσον αυτές οι δύο έννοιες τίθενται υπό δοκιμασία από την κρίσιμη παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση και τις αλληλοεπηρεαζόμενες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι Κυβερνήσεις και οι θεσμοί μας, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι προκλήσεις αυτές, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε, εντείνονται από πολιτικές εντάσεις, εθνικές διαμάχες, την επιδείνωση της κατάστασης του Περιβάλλοντος, την παράνομη μετανάστευση, την ξενοφοβία και τη μη ανεκτικότητα. Αυτές οι πιέσεις έχουν διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό των κοινωνιών μας, σημείωσε.

”Η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή είναι αλληλοσχετιζόμενες, αφού δεν μπορεί η μια να υπάρξει χωρίς την άλλη. Οι βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και εν τέλει της ευημερίας των πολιτών μας”. Η

Keywords
Τυχαία Θέματα