Λιλλήκας: “Ρόλος του ΕΣ είναι να αντιλαμβάνεται ορθά τους τουρκικούς σχεδιασμούς”

15:34 7/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου είναι να αντιλαμβάνεται ορθά τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να χαράζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να εδράζεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα και όχι του 74.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη κ. Έρογλου στοχεύουν καθαρά στην επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα στοχεύουν στη δημιουργία των

προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά να εξασφαλίσει δύο τουρκοκύπριους συνομιλητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Όπως είπε, «η εξέλιξη, στην οποία αναφέρεται ο κ. Έρογλου είναι συνώνυμη της εποικοδομητικής ασάφειας που διέπει και την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και των μελών του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με το Κοινό Ανακοινωθέν. Η ευελιξία και η εποικοδομητική ασάφεια ως βάση διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό δεν είναι τίποτε άλλο από πολιτικό στρουθοκαμηλισμό ο οποίος εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και τους στόχους της», συμπλήρωσε.

«Αναμένουμε», συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα αντιληφθούν επιτέλους τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου συνεταιριστικού κράτους το οποίο θα αποτελείται από τα δύο συνιστώντα κράτη. Θα αντιληφθούν δηλαδή ότι η Τουρκία σχεδιάζει μια συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση».

Ανέφερε ότι «ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου είναι να αντιλαμβάνεται ορθά τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να χαράζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ικανή να τους ανατρέπει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δημόσια δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, ότι από τον περασμένο Ιούνιο το Εθνικό Συμβούλιο θα διαμόρφωνε ένα πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Έχουν παρέλθει 7 μήνες και ακόμη και αναμένουμε να δούμε το πλαίσιο λύσης».

«Το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, « θα πρέπει να διαμορφωθεί αν είναι δυνατόν με ομοφωνία και στα πλαίσια της διεκδικητικής πολιτικής που πρέπει να χαρακτηρίζει τον αντικατοχικό μας αγώνα. Το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να εδράζεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα, στις σημερινές αρχές και αξίες αλλά και στα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα τόσο στην περιοχή μας όσο και στην Ευρώπη».

Ανέφερε, επίσης, ότι «με κανένα τρόπο το σχέδιο λύσης του Κυπριακού δεν θα πρέπει να εδράζεται στα δεδομένα του ‘ 74 γιατί μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε λύση που θα νομιμοποιεί και θα διευρύνει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής».

“Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο και τα μέλη του θα πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν και θα λειτουργήσουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αλλά και με αγωνιστικό ρεαλισμό. Έναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών με δεδομένους τους τουρκικούς στόχους αλλά και με την Ελλάδα και την Κύπρο να είναι οικονομικά εξαρτημένες και ευάλωτες σε εκβιασμούς θα οδηγήσουν σε αυτοπαγίδευση της δικής μας πλευράς με τραγικές συνέπειες στο Εθνικό μας ζήτημα”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Λιλλήκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα