Λιλλήκας: Η Κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί πρόνοιες του Μνημονίου

15:38 23/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε σήμερα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τρόικας για την Κύπρο, την Κυβέρνηση να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση κάποιων προνοιών του Μνημονίου αλλά και να αξιοποιήσει την καλή διάθεση των πλείστων πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με το σχεδιασμό πολιτικής αναπτυξιακού χαρακτήρα με στόχο την απεξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από το

Μνημόνιο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο πλάισιο επίσκεψης του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και αφού ανέφερε ότι από την έκθεση της Τρόικας διαπιστώνεται ότι οι 6 από τους 7 κινδύνους που επικαλείται η Τρόικα για την κυπριακή οικονομία προέρχονται από την αυστηρή εφαρμογή και τη φιλοσοφία του Μνημονίου, ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε ανησυχία ότι «μέσα από τις διαπιστώσεις του προβλήματος και χωρίς να διαπιστώνει την αιτία που προκαλεί αυτά τα προβλήματα, η Τρόικα θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία το 2014 σε ένα χρέος το οποίο να κριθεί ως μη βιώσιμο».

Είπε ότι ήδη οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το χρέος σε πάρα πολύ ψηλά ποσοστά σε σύγκριση με το ΑΕΠ, αναφέροντας πως αυτές οι προβλέψεις της Τρόικας «μοιάζουν ως μια αυτοεπιβεβαιωμένη προφητεία που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο Μνημόνιο εντός του 2014».

Έκανε λόγο για μια τεράστια κοινωνική δυστυχία που υπάρχει πλέον στην Κύπρο με χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και να καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία και δεκάδες χιλιάδες ανέργους που δεν έχουν προοπτική εργοδότησης.

«Χαιρόμαστε που αυτά τα επισημαίνει και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ με αφορμή τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά δεν αρκεί να το διαπιστώνει. Το κόμμα που κυβερνά μαζί με την Κυβέρνηση έχουν ευθύνη να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί μια σειρά από πρόνοιες του Μνημονίου «αν θέλει όντως να προστατεύσει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά».

Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει επιτέλους από τη στιγμή που οι πλείστες πολιτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει διάθεση να συνεισφέρουν και να συμβάλουν με προτάσεις στη διαμόρφωση μια πολιτικής που θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα επιτρέπει την απεξάρτηση από το Μνημόνιο σε σύντομο χρόνο, η Κυβέρνηση να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξοπλισμοί

Σε ό,τι αφορά εξάλλου το θέμα που προέκυψε με την αγορά των δυο σκαφών ανοικτής θαλάσσης ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας να ξεκαθαρίσει κατά πόσο αυτά τα σκάφη διαθέτουν αμερικάνικο εξοπλισμό, κατά πόσο έχει εξασφαλιστεί έγκριση ότι αυτός ο αμερικάνικος εξοπλισμός θα περιλαμβάνεται στα σκάφη και κυρίως κατά πόσο υπάρχει δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι σε περίπτωση βλάβης τα σκάφη θα τύχουν συντήρησης και θα υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά για αυτό τον αμερικάνικο εξοπλισμό, έτσι ώστε, όπως είπε, να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουν αυτά τα δύο σκάφη την τύχη του ελικοπτέρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται καθηλωμένο καθώς η εταιρεία που το πούλησε στη Δημοκρατία δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα βρετανικό εξάρτημα για να το συντηρήσει.

Κάλεσε επίσης την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας να επιληφθεί του θέματος για να μην πούμε, όπως είπε, τις ίδιες γκάφες του παρελθόντος.

Τουκρικό πλοίο Μπαρμπαρός

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στο θέμα του ερευνητικού τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός λέγοντας η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται αλλά και πως τα διαβήματα στα οποία εξαντλείται η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα και κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει προσφυγή στα κυπριακά δικαστήρια κατά της τουρκικής κρατικής εταιρείας απαιτώντας αποζημιώσεις από την τουρκική κρατική εταιρεία για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως πρόσθεσε οι αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων έχουν εφαρμογή σε όλα τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Πρέπει επιτέλους η αντίδραση μας να έχει πρακτικό κόστος για την Τουρκία γιατί μόνο το πρακτικό και ουσιαστικό κόστος κατανοεί η Τουρκία» ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα