Λ. Χριστοφόρου: Έναρξη για συνεργασία Κύπρου–Ρωσίας στο ΦΑ η επίσκεψη στη Μόσχα

11:22 5/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η διακομματική κοινοβουλευτική επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία αποτελεί αφετηρία για προϋποθέσεις συνεργασίας Κύπρου – Ρωσίας σε υποδομές για το φυσικό αέριο και την αδειοδότηση οικοπέδων στην ΑΟΖ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της διακομματικής κοινοβουλευτικής

αντιπροσωπείας στην Μόσχα, ο κ. Χριστοφόρου χαρακτήρισε την επίσκεψη ως μια από τις πλέον παραγωγικές και εποικοδομητικές που πραγματοποίησε στο εξωτερικό καθ’ όλη την κοινοβουλευτική του πορεία.

«Οι συναντήσεις που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία τόσο σε επίπεδο ρωσικής Κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο Δούμας και Άνω Βουλής αποδείχθηκαν πέρα για πέρα χρήσιμες και επιτυχείς», είπε σημειώνοντας ότι «ενισχύσαμε τις θεμελιωμένες ισχυρές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, αλλά πολύ περισσότερο θέσαμε την αφετηρία για δημιουργία νέων προϋποθέσεων για συνεργασίες τόσο σε ζητήματα που σχετίζονται με τις υποδομές για το φυσικό αέριο, όσο και με τις αδειοδοτήσεις οικοπέδων και πολύ περισσότερο κρατήσαμε ζωντανό τον προσανατολισμό ρωσικών εταιρειών σε επενδύσεις στην ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Κύπρο».

Μας τονίσθηκε στον υπερθετικό βαθμό ότι η Ρωσία έχει και μπορεί να ασκήσει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή, εμείς τους ζητήσαμε να διαδραματίσουν ρόλο στρατηγικού επενδυτή σε διάφορα έργα τα οποία πραγματοποιούνται στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στις επαφές με την Gazprombank και την Novatec Overseas «και με άλλους ισχυρούς παράγοντες της Ρωσίας» είπε ότι η έκκληση μας είναι όπως στη δύσκολη περίοδο που περνά η Κύπρος σταθούν αλληλέγγυοι, σύμμαχοι και συμπαραστάτες.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει κατά τον ίδιο ένθερμο τρόπο να στηρίζει τη Ρωσία στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει το Κυπριακό Κοινοβούλιο και στην ΕΕ.

Πέραν πάσης αμφιβολίας οι σχέσεις με το ρωσικό κοινοβούλιο, τη ρωσική Κυβέρνηση και το ρωσικό λαό είναι αδελφικές, είπε ο κ. Χριστοφόρου αναφέροντας ότι είχαμε πολύ ενθαρρυντική και ένθερμη στήριξη και υποστήριξη από την Πρόεδρο της Ανω Βουλής και από τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας και με την Ομάδα Φιλίας Ρωσίας – Κύπρου.

«Φεύγουμε ενισχυμένοι με τη διαπίστωση ότι έχουμε τη Ρωσία να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου, φτάνει αυτές οι επαφές και οι κοινές προσπάθειες να συνεχιστούν για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά που θέσαμε ως στόχο», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναφέροντας ότι ο στόχος είναι, σε επίπεδο κρατικής συνεργασίας των δύο χωρών, η Ρωσία να συνεχίσει να συμπαραστέκεται στην Κύπρο και να διατηρεί την ίδια γραμμή αρχών όσο αφορά το Κυπριακό και στην οικονομία να συνεχίσει να είναι έντονη και ζωντανή η παρουσία των Ρώσων επενδυτών, των ρωσικών κρατικών εταιρειών και των Ρώσων τουριστών όπως ήταν μέχρι σήμερα.

«Φαίνεται ότι το κλίμα δεν είναι μόνο λόγοις, αλλά φαίνεται και εκ των προθέσεων, και έργοις και είναι πολύ θερμό και ανταποδοτικό σε αυτό που εμείς δώσαμε ως κυπριακή αντιπροσωπεία», είπε.

Διατύπωσε επίσης την πεποίθηση ότι το Κοινοβούλιο εργάστηκε ενωμένο προς μία και μοναδική κατεύθυνση, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του τόπου και σημείωσε ότι δίνουμε ταυτόχρονα και στην Κύπρο το μήνυμα ότι τα κυπριακά πολιτικά κόμματα ενωμένα δίνουν τη μάχη της διάσωσης, όσον αφορά την κυπριακή οικονομία και πολύ περισσότερο και τη στήριξη της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε για επίλυση του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα