Κύπριοι Βουλευτές στη Σύνοδο της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

14:51 10/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και η κοινωνία των πολιτών στην Ασία έγκειται στη συνένωση δυνάμεων προς αναζήτηση ενισχυμένων προσεγγίσεων που να καταπολεμούν την άνιση κατανομή του πλούτου, ανέφερε, σε παρέμβασή της στις εργασίες της 6ης Συνόδου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, οι οποίες άρχισαν χθες στο Ισλαμαμπάντ, η Βουλευτής Στέλλα Δημητρίου-Μισιαούλη.

Τέτοιες προσεγγίσεις, πρόσθεσε, πρέπει να παρέχουν τα αναγκαία εφόδια για επίτευξη μιας στοχευμένης συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις εργασίες της 6ης Συνόδου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης μετέχει και ο Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Σε παρέμβασή της σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για Πολιτικές Υποθέσεις, η κ. Μισιαούλη επισήμανε τις πολλαπλές απειλές κατά της ασφάλειας στον σημερινό κόσμο.

Υπενθυμίζοντας τις συνθήκες απόλυτης φτώχειας που εξακολουθούν να επικρατούν και που παγιδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε κλοιούς πείνας και ασθενειών, η κ. Μισιαούλη ανέφερε ότι οι ασιατικές χώρες καλούνται να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους, ιδιαίτερα όσον αφορά στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ.

Σημείωσε, ως βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, τις αναληφθείσες πρωτοβουλίες για ανακούφιση των αναπτυσσομένων χωρών και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, κυρίως όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους των χωρών αυτών, καθώς και στην εξεύρεση δικαιότερων οικονομικών και εμπορικών μηχανισμών για τις συγκεκριμένες χώρες.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι παρά τις διακηρύξεις της διεθνούς κοινότητας οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες δεν συμμορφώνονται πλήρως με τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στην αναπτυξιακή βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ παράλληλα παρατηρείται και μια σταθερή μείωση στις εκταμιεύσεις για αναπτυξιακή βοήθεια.

Η Βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη πιο στοχευμένης αναπτυξιακής βοήθειας, κυρίως μέσω της δημιουργίας βασικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές της Ασίας, της βελτίωσης της δημόσιας υγείας, της στέγασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης και της ευημερίας των παιδιών, καθώς και μέσω της ανάπτυξης των αναγκαίων δεξιοτήτων για προσέλκυση επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς.

Τόνισε την πρωταρχική σημασία διασφάλισης του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κοινές προσπάθειες για καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων στην Ασία.

Εξέφρασε, ακόμα, την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς, η οποία απειλεί την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατική σταθερότητα.

Η κ. Μισιαούλη σημείωσε με ικανοποίηση το πνεύμα συλλογικότητας που διέπει τις προσπάθειες των συμμετεχόντων στην Ασιατική Συνέλευση Κοινοβουλίων για επίτευξη κοινών στόχων και εξέφρασε την ανάγκη επίδειξης της αναγκαίας πολιτικής βούλησης προκειμένου οι διακηρύξεις να μεταφραστούν σε πράξεις, προς υλοποίηση των επιθυμητών στόχων.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνόδου ο Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης πήρε μέρος σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης για την Οικονομία και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

O κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα Κοινοβούλια και οι εκπρόσωποί τους στις προσπάθειες για επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και των στόχων του «Ασιατικού Αιώνα», δίδοντας έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Επισήμανε δε ότι οι όποιες ανησυχίες και οι προσδοκίες για αμοιβαία ανάπτυξη και ευημερία πρέπει να αναδεικνύουν την ανάγκη επίδειξης περισσότερης αλληλεγγύης και τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Τόνισε, επίσης, ότι η συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση της αναπτυξιακής πολιτικής της ΑΚΣ αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, ένεκα των αδυναμιών και στρεβλώσεων που παρουσιάζουν η παγκοσμιοποίηση και φιλελευθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου.

Επισήμανε ακόμα πως, παρά το ότι η χρηματοπιστωτική και εμπορική φιλελευθεροποίηση συνέβαλαν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη κάποιων χωρών, η συστημική ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 2.000 και οι αρνητικές επιπτώσεις της στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πολλών χωρών, αποτελούν ξεκάθαρο παράδειγμα των μειονεκτημάτων της ραγδαίας φιλελευθεροποίησης των αγορών, χωρίς την ύπαρξη αποτελεσματικών ελέγχων από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές και της δέουσας διαχείρισης όσον αφορά στη διακίνηση κεφαλαίων.

Για μεγάλο αριθμό αναπτυσσόμενων χωρών, ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής, το διεθνές εμπορικό σύστημα, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δεν έχει αποφέρει μέχρι σήμερα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Από πλευράς των αναπτυσσομένων χωρών, πρόσθεσε, επικρίνεται η μη πλήρης συμμόρφωση των ανεπτυγμένων χωρών με τις υποχρεώσεις τους, ειδικότερα όσον αφορά στη δυνατότητα πρόσβασης των αναπτυσσομένων χωρών στις διεθνείς αγορές, καθώς και η μη καθιέρωση από τον ΠΟΕ ίσων όρων ανταγωνισμού.

Επισημαίνοντας τη μεγάλη γεωγραφική εμβέλεια του οργανισμού, καθώς και τις μεγάλες ομοιότητες αλλά και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών του, ο κ. Χατζηγιάννης εισηγήθηκε τη διεκδίκηση πιο συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης των προκλήσεων και ευκαιριών που παρουσιάζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ασιατικής ηπείρου.

Τόνισε την ουσιαστική συμβολή των συμμετεχόντων κοινοβουλίων στην προώθηση της αναγκαίας αλληλεγγύης και την περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντική μπορεί και πρέπει να είναι η συμβολή των κοινοβουλίων στην αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών δομών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και ενοποιημένου συστήματος που θα έχει ως πυρήνα του την αειφόρο ανάπτυξη για την ασιατική ήπειρο, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.

Keywords
Τυχαία Θέματα