Κυπριανού : Έρευνα για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών

12:34 13/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Να μην ξανασυμβούν παρόμοια φαινόμενα με την έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, έχει στόχο η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για έρευνα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, από τα Περβόλια Λάρνακας.

«Οι τράπεζες θα έπρεπε από μόνες τους να είχαν διερευνήσει. Όμως και η συντεταγμένη Πολιτεία, θεωρώ ότι έχει χρέος

και υποχρέωση να κάνει την απαραίτητη έρευνα και όλα τα στοιχεία για το τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη έκθεση των κυπριακών Τραπεζών στην Ελληνική Οικονομία. Δεν είναι μόνο στα ομόλογα, είναι και δάνεια που έχουν δοθεί. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβούν παρόμοια φαινόμενα», είπε.

Σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα της έρευνας θα καθορίσει κατά πόσον θα ενισχυθούν οικονομικά οι τράπεζες, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το κράτος θα στηρίξει τις τράπεζες αν και εφόσον αυτό ζητηθεί.

«Αυτό είναι εντελώς ανεξάρτητο από το αποτέλεσμα της έρευνας. Αν και εφόσον απαιτηθεί οι τράπεζες να στηριχθούν από την Πολιτεία, αυτό το πράγμα θα πρέπει να γίνει, διότι αυτή θα είναι στήριξη προς την οικονομία, δεν έχουμε άλλο δρόμο. Από εκεί και πέρα η προσπάθεια κατά τη δική μας άποψη, είναι οι τράπεζες οι ίδιες να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους και μέσα, για να αντιμετωπίσουν από μόνες τους τα προβλήματα που έχουν προκληθεί».

Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει τα περί ευθυνών των διοικήσεων των τραπεζών και τυχόν κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν αν προκύψουν ευθύνες.

«Αντιλαμβάνεστε ότι το κάθε τι θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της νομοθεσίας. Αφήστε να γίνει η έρευνα πρώτα και στη συνέχεια θα δούμε πως ο καθένας από εμάς θα τοποθετηθεί. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να ξεκινήσω να εξαπολύω κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις, κάτι που έχουν πράξει οι άλλοι, εντελώς ανεύθυνα κατά την άποψή μου εδώ και τρία χρόνια, κατηγορώντας αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση, ενώ τώρα αποδεικνύεται ότι αλλού βρίσκεται το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας. Δεν πρόκειται να λειτουργήσω με τον ίδιο τρόπο».

Σχολιάζοντας τα όσα μεταδόθηκαν περί κοινοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Υπουργικό Συμβούλιο της πρόθεσής του να μην επαναδιεκδικήσει την Προεδρία ο κ. Κυπριανού συνέστησε «υπομονή».

«Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητήσει όλα τα ζητήματα, σίγουρα και την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια, θα πάρει τις αποφάσεις της που θα δημοσιοποιηθούν επίσημα. Ο πιο αρμόδιος να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας», είπε.

Για την επικείμενη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι «τα προβλήματα που βρίσκονται ενώπιον του κυπριακού λαού αυτήν την περίοδο είναι μεγάλα και πιεστικά. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί από μόνο του να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά γι αυτό στόχος μας είναι να επιτευχθούν συνεργασίες οι οποίες, βέβαια, θα βασίζονται σε αρχές».

«Με τον κ. Καρογιάν θα συζητήσουμε κατά πόσον υπάρχει δυνατότητ

Keywords
Τυχαία Θέματα