Κυπριακό, ενέργεια και ΕΕ στο επίκεντρο των συνομιλιών Κασουλίδη – Βενιζέλου

14:37 15/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κυπριακό, ενέργεια, οικονομία και ευρωπαϊκά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον Έλληνα ομόλογο του και Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, σήμερα, στην Αθήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στην Κύπρο,

επαναβεβαιώνοντας την πεποίθηση και τη βούληση των δύο πλευρών για την ύπαρξη ενός διαρκούς και αυτόματου μηχανισμού διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και τις κυβερνήσεις τους για το σύνολο των θεμάτων εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό, ενόψει και τη επικείμενης διήμερης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς οι δύο ΥΠΕΞ θα επισκεφθούν τη Μαγιόρκα ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Γερμανού και Ισπανού ομολόγου τους, προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης έγινε αναφορά στο επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθούν εκτάκτως, σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα σχετικά, με την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή.
Βενιζέλος και Κασουλίδης συζήτησαν επίσης και για την πρόοδο της διμερούς συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, σε πολυμερές επίπεδο «ιδίως σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για μια πλειάδα θεμάτων», όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «αυτό που κάναμε σήμερα θα το κάνουμε συστηματικά και νομίζω ότι έτσι θωρακίζουμε ακόμα περισσότερο την εξωτερική πολιτική και των δύο χωρών και την καθιστούμε αποτελεσματικότερη στους κόλπους της ΕΕ».

Ο κ. Κασουλίδης από την πλευρά του σημείωσε τα ιδιαίτερα αισθήματα του κατά τις επισκέψεις του στην Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε στη «μεγάλη ανάγκη που έχει η Κύπρος να βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Αθήνα, να ανταλλάσσουν απόψεις, να συγκρίνουν σημειώσεις, να διαβουλεύονται ο ένας με τον άλλο, όπως είπε κ. Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη το επίπεδο των διαβουλεύσεων Αθήνας – Λευκωσίας θα επανέλθει στη συχνότητα και τη σημασία που είχαν, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία όπως επανέλαβε «χάρη στη στήριξη της Ελλάδας έγινε μία πραγματικότητα».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα αφού έχουμε συνεννοηθεί», ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή και τις δηλώσεις της βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κας Νούλαντ, για το κατά πόσο το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την επίλυση Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι το φυσικό αέριο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όλα τα κράτη της περιοχής είναι «το αντίστοιχο του Άνθρακα και του Χάλυβα που άνοιξε το δρόμο στη δημιουργία της ΕΕ». «Αυτό εμείς ως Κύπρος το θεωρούμε ως το επιπρόσθετο κίνητρο για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές μας» είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρχει η ίδια ανταπόκριση και πολιτική βούληση και από τους άλλους.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του αναφέρθηκε στη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική σημασία που έχει η ανακήρυξη των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, η οποία όπως είπε «έρχεται να στρέψει την προσοχή μας στην κατεύθυνση αυτή, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου πάντα με μία διάθεση καλής γειτονίας και συνεργασίας προς όφελος όλων των λαών της περιοχής».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και κατά πόσο θα τεθεί στις συνομιλίες το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε προφανές το ότι σε κάθε υψηλού επιπέδου επαφή της ελληνικής κυβέρνησης, τίθεται το Κυπριακό, ενώ με την ευκαιρία της επετείου του Πραξικοπήματος, που σήμερα συμπληρώνει 39 χρόνια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «αυτό μας επιβάλλει να έχουμε όλος ο Ελληνισμός τη σκέψη μας στραμμένη στα πικρά διδάγματα της Ιστορίας», η οποία θα πρέπει να μας καθοδηγεί προκειμένου να μην επαναλαμβάνεται.

Ο κ. Κασουλίδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας και της αντιμετώπισης των σοβαρών προκλήσεων που υπάρχουν και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να έχει ως γνώμονα να μην υποφέρει η επόμενη γενιά, τον πόνο και τις συνέπειες των λαθών της δικής μας γενιάς».

Keywords
Τυχαία Θέματα