ΚΤ: Σταθεροποίηση στη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για χορήγηση δανείων το γ΄τρίμηνο

19:48 3/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σταθεροποίηση στο βαθμό θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις καταγράφηκε στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2013 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), σύμφωνα με την Έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ μικρότερη μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψε η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, το σταθμισμένο ως προς την ένταση των απαντήσεων καθαρό ποσοστό των τραπεζών

που δήλωσαν αυστηρότερα κριτήρια παραμένει στο 38%, χαμηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες της προηγούμενης έρευνας.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΚΤ, τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα, με το δείκτη διάχυσης να παραμένει και πάλι στο 38%.

Σε σχέση με τη χορήγηση στεγαστικών καθώς και καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς νοικοκυριά καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2013, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μείωση του βαθμού θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων.

Το σταθμισμένο καθαρό ποσοστό και στις δύο κατηγορίες δανείων ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο με βάση τις προσδοκίες της προηγούμενης έρευνας.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, όπως και στην περίπτωση των δανείων προς επιχειρήσεις, η έρευνα κατέδειξε ότι αναμένεται σταθεροποίηση στο βαθμό θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια.

Αναφορικά με τη ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις καθώς και από νοικοκυριά τόσο για στεγαστικούς όσο και για καταναλωτικούς και λοιπούς σκοπούς το τρίτο τρίμηνο του 2013 κατέγραψε μείωση αλλά σε αρκετά μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Όπως αναφέρεται, η μείωση της ζήτησης ήταν μεγαλύτερη, μικρότερη και ίση με την αναμενόμενη για δάνεια προς επιχειρήσεις, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αντίστοιχα.

Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται και πάλιν μείωση της ζήτησης για όλες τις κατηγορίες των υπό αναφορά δανείων, σε μικρότερο βαθμό από αυτόν του τρίτου τριμήνου του 2013, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΚΤ.

Αποτελέσματα για τη ζώνη του ευρώ

Στη ζώνη του ευρώ η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο του 2013 κατέγραψε περαιτέρω μείωση, σύμφωνα και με τις προσδοκίες των τραπεζών στην προηγούμενη έρευνα, σύμφωνα με την έρευνα της ΚΤ.

Οι τράπεζες αναμένουν χαλάρωση των κριτηρίων χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 κατέγραψε περαιτέρω μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ελαφρώς πιο κάτω από τις προσδοκίες της προηγούμενης έρευνας, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 οι τράπεζες αναμένουν οριακή χαλάρωση των κριτηρίων για πρώτη φορά μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια χορήγησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων στη ζώνη του ευρώ, η έρευνα κατέδειξε ότι μετά τη χαλάρωση που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο για πρώτη φορά από το τέλος του 2007, τα εν λόγω κριτήρια έγιναν οριακά αυστηρότερα το τρίτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα και με τις προσδοκίες των τραπεζών στην προηγούμενη έρευνα.

Όπως και στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται ότι τα κριτήρια χορήγησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων θα γίνουν οριακά πιο χαλαρά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Τέλος, η μείωση της καθαρής ζήτησης για δάνεια προς επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2013 ήταν μικρότερη από αυτή του προηγούμενου τριμήνου για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Ωστόσο, η εν λόγω μείωση, σύμφωνα με την έρευνα της ΚΤ, ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης βάσει των προσδοκιών των τραπεζών, ενώ η ζήτηση για στεγαστικά και τα καταναλωτικά και λοιπά δάνεια κατέγραψε αύξηση.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται ελαφρά αύξηση στην καθαρή ζήτηση για όλες τις κατηγορίες δανείων, σημειώνεται στην έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα