Κούρεμα 47% στην Τράπεζα Κύπρου – Ανάγκη για έξοδο της ΤΚ από το καθεστώς εξυγίανσης

13:27 17/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 14.34: Συνεχίζεται την Πέμπτη η αξιολόγηση του Μνημονίου από την Τρόικα

Συνεχίζεται την Πέμπτη η αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου από τεχνοκράτες της Τρόικας σε Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ όλα τα κεφάλαια του Μνημονίου

είναι ανοιχτά, αξιολογούνται και θα κλείσουν ως την 31η Ιουλίου, ημερομηνία αναχώρησης του κλιμακίου της Τρόικας από την Κύπρο.

Διάφορες ομάδες τεχνοκρατών θα συνεδριάζουν παράλληλα από το πρωί και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας στο Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα για θέματα όπως τα δημοσιονομικά, οι μακροοικονομικές εξελίξεις, η πλήρης υλοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες, η Τράπεζα Κύπρου και ο συνεργατισμός.

Είδηση 13.23: Θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα στη συνάντηση Τρόικας με ΥΠΟΙΚ και Διοικητή

Στο φλέγον θέμα του χρηματοπιστωτικού τομέα, επικεντρώθηκε η σημερινή συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη, με την οποία σηματοδοτήηκε η έναρξη της πρώτης αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του Μνημονίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι επικεφαλής της Τρόικας αναφέρθηκαν στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημονίου όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα.

Τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και υπό αυτό το πλαίσιο αυτό τέθηκε η ανάγκη της εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, το θέμα της εποπτείας των Συνεργατικών, το θέμα ανακεφαλαιοποίησης των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και το θέμα της μεταρρύθμισης του Ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σε σχέση με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, η Κυβέρνηση έθεσε το θέμα της εξεύρεσης τρόπων για την όσο το δυνατό συντομότερη άρση τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλοποίηση και τη σταθερότητα της Τράπεζας και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επ` αυτού, η Τρόικα φέρεται να αντέτεινε ότι πρέπει πρώτα να εξέλθει η Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Σε σχέση με τα Ταμεία Προνοίας, ελέχθη ότι θα πρέπει να βρεθούν οι τεχνικές λύσεις για να διευθετηθεί το όλο ζήτημα πριν την αποχώρηση της Τρόικας από την Κύπρο, με την Τρόικα να σημειώνει ότι τα ταμεία θα πρέπει να διασφαλιστούν με τον καλύτερο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι οι απώλειες των ταμείων να περιοριστούν στο 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ποσοστό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου φέρεται να περιορίζεται στο 47%. Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση θα κληθεί να καλύψει με χρήματα του προγράμματος τη διαφορά που προκύπτει από την απώλεια του 25%, δηλαδή το 22%.

Πέραν, του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΚΤΚ, στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Χρίστος Πατσαλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου και της Κεντρικής Τράπεζας. Εκ μέρους της Τρόικας συμμετείχαν οι επικεφαλής του κλιμακίου, Μάρτιν Φέρβεϊ της Κομισιόν, Ιζαμπέλα Φον Κόπεν Μέρτες της ΕΚΤ και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, ενώ συμμετείχε και αριθμός τεχνοκρατών.

Είδηση: 11:20

Με την κοινή διαπίστωση για την ανάγκη εξόδου, το συντομότερο, της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 11 το πρωί οι επαφές των επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση επικεντρώθηκε στα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αυτή τη στιγμή οι τεχνοκράτες της Τρόικας βρίσκονται στην Κεντρική Τράπεζα όπου εξετάζουν τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Είδηση: 10:20

Αρχισε γύρω στις εννέα το πρωί η συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον Διοικητή της ΚΤ, με την οποία σηματοδοτείται η έναρξη της πρώτης αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του μνημονίου.Στη συνάντηση παρίστανται και ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου και της Κεντρικής Τράπεζας.Του κλιμακίου ηγούνται οι Μάρτιν Φέρβει της Κομισιόν, Ιζαμπέλα Φον Κόπεν Μέρτες της ΕΚΤ και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ και συμμετέχει πολυπληθής ομάδα τεχνοκρατών.

Είδηση: 7:34

Συναντούνται σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, οι επικεφαλής της Τρόικας και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης στο Υπουργείο Οικονομικών, στις 09.00, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Στη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών θα συμμετέχουν οι επικεφαλής της Τρόικας, Μάρτεν Φέρβεϊ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ισαμπέλ φον Κέπεν Μέρτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κλιμάκιο της Τρόικας θα μεταβεί στην Κεντρική Τράπεζα για να εξετάσει θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στα θέματα που θα εξεταστούν θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζα που διενεργεί η KPMG Λονδίνου, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας που καταρτίζει ο οίκος Mckinseey και ο τελικός ισολογισμός της Τράπεζας Κύπρου.

Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση της Τρόικας θα έχει καλό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, είχε αναφερθεί και στο θέμα της Τράπεζας Κύπρου λέγοντας ότι «έχουμε λάβει τα μηνύματα της Τρόικας, του Eurogroup, που θεωρούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου ως προτεραιότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη άλλων αποφάσεων, θεωρώ πως και η ΚΤΚ έχει καταγράψει και συμφωνεί και προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται οι προσπάθειες», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις επαφές της με την Τρόικα η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναδείξει την προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών και όχι την προσπάθεια αύξησης των εσόδων, εκφράζοντας τη θέση ότι σε καιρό ύφεσης η αύξηση εσόδων δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Keywords
Τυχαία Θέματα