Κορυφαία οικονομία παγκοσμίως θα καταστεί η Κίνα έως το 2016

10:03 10/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

ΕΚ βάθρων αλλαγές στον οικονομικό χάρτη της υφηλίου έως το 2060 «βλέπει» ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε χθεσινή έκθεσή του, με κάποιες εξ αυτών να συμβαίνουν πολύ νωρίτερα.  Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, η Κίνα θα κατορθώσει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η κορυφαία οικονομία της υφηλίου έως το 2016, ενώ μετά από κάποια χρόνια η Ινδία θα κατορθώσει να «ρίξει» τις ΗΠΑ στην τρίτη θέση αυτής της κατάταξης.

Μάλιστα

η αξία των οικονομιών Ινδίας και Κίνας θα κατορθώσει να ξεπεράσει την αντίστοιχη αξία των χωρών του G7. Όσο για τις οικονομίες της ΕΕ και της Ιαπωνίας, θα βρεθούν πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς θα τις ξεπεράσουν –και μάλιστα με αξιοσημείωτη ταχύτητα– αρκετές οικονομίες αναδυόμενων αγορών, όπως αυτές της Ινδονησίας και της Βραζιλίας-, οι οποίες διαθέτουν νεότερο και πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό.

Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ βασίζεται σε έναν νέο τρόπο «καταμέτρησης» της ανάπτυξης τόσο στα 34 κράτη – μέλη του όσο και σε οκτώ κορυφαίες οικονομίες που δεν αποτελούν μέλη του διεθνούς οργανισμού. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η μέση ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα κυμανθεί στο 3% για τα επόμενα έτη, αλλά θα υπάρξει μεγάλο χάσμα μεταξύ αναδυόμενων και ανεπτυγμένων κρατών, με τα δεύτερα να εμφανίζουν όλο και μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης.

«Η οικονομική κρίση που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια μπορεί σταδιακά να ξεπερνιέται αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα κληρονομήσουν μια παγκόσμια οικονομία εντελώς διαφορετική από αυτή στην οποία ζήσαμε εμείς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, ‘Ανχελ Γκουρία.

Σύμφωνα με τον Γκουρία, «καθώς οι αναδυόμενες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές θα αποκτήσουν νέο ισχυρό status στην παγκόσμια οικονομία, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία σειρά νέων προκλήσεων προκειμένου η υφήλιος να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ευμάρειά της. Εκπαίδευση και παραγωγικότητα θα είναι οι βασικές δυνάμεις στις οποίες θα στηριχθεί η ανάπτυξη και ως εκ τούτου είναι δύο τομείς στους οποίους θα πρέπει να επενδύσουν όλες οι χώρες και μάλιστα όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο».

Παράλληλα, ο ‘Α. Γκουρία διευκρίνισε ότι σε αρκετές οικονομίες που σήμερα χαρακτηρίζονται από χαμηλά επίπεδα διαβίωσης, αυτά θα ενισχυθούν σημαντικά, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να τετραπλασιάζεται στις περισσότερες εξ αυτών. «Η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος θα επταπλασιαστεί σε Κίνα και Ινδία. Με αυτόν το ρυθμό το χάσμα που υπάρχει σε αυτό το επίπεδο μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών και ανεπτυγμένων οικονομιών θα μειωθεί σημαντικά έως το 2060».

Keywords
Τυχαία Θέματα