Κοινωνικό διάλογο πριν να γίνουν περικοπές σε κοινωνικές παροχές, ζητούν Βουλευτές

16:52 9/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην ανάγκη να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος προτού αποφασιστούν οι όποιες περικοπές σε κοινωνικές παροχές από την πλευρά της Κυβέρνησης, εστίασε ο Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής αλλά και η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα σε δηλώσεις τους μετά από συνεδρία της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα..

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι «ο λαός μας και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας εκφράζουν κραυγή αγωνίας επιβίωσης λόγω των πολλών και συσσωρεμένων προβλημάτων που

ταλανίζουν τη χώρα μας».

Εξέφρασε τη θέση ότι «διαφαίνεται ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις, καταργήσεις επιδομάτων και ωφελημάτων για σειρά δικαιούχων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Στον προϋπολογισμό του 2014, είπε, «θα πρέπει να υπάρξουν εξοικονομήσεις 700 εκ. ευρώ». Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, «υπολογίζεται ότι 270 εκ. ευρώ θα εισπραχθούν από την αύξηση του ΦΠΑ και από την αύξηση στο φόρο για τα καύσιμα». Υπολείπονται, ανέφερε, «άλλα 430 εκ. ευρώ τα οποία όπως ο Υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη θα εξασφαλιστούν από μειώσεις δαπανών».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας «αυτή η αναφορά ερμηνεύεται ότι η φιλοσοφία των νέων μέτρων θα στοχεύσει σε περαιτέρω περικοπές σε κοινωνικές παροχές. Επιβεβαίωση αυτής τη άποψης είναι το περιεχόμενο της μελέτης του ΔΝΤ όπου τονίζεται η ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις στα ωφελήματα και τις κοινωνικές παροχές και μεγαλύτερη στόχευση των επιδομάτων».

Διαφαίνεται, είπε, «ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση με μειώσεις δαπανών και ωφελημάτων στους τομείς της παιδείας, της στέγασης, της υγείας και σε σειρά επιδομάτων». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φακοντής είπε ότι πρόκειται για «δικές μας πληροφορίες ζητήσαμε επιβεβαίωση αλλά οι εκπρόσωποι των Υπουργείων δεν ήταν σε θέση ν’ απαντήσουν συγκεκριμένα».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών έγινε μια αναφορά ότι θα υπάρξει ενοποίηση και κατάργηση κοινωνικών σχεδίων, θα υπάρξει περαιτέρω στόχευση των επιδομάτων και αυτά από μόνα τους ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις δικές μας ανησυχίες». Αλλά, ανέφερε, «και η μελέτη του ΔΝΤ την οποία η Κυβέρνηση στοχεύει να υλοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση κινείται».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, είπε, «ακούστηκαν έντονα και δυνατά οι διαμαρτυρίες των οργανωμένων συνόλων ότι ούτε προηγούμενα ούτε και μέχρι σήμερα έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος».

«Και έντονα ζητούν να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος πάνω σε αυτά τα ζητήματα», είπε, προσθέτοντας ότι «από πλευράς των εκπροσώπων των Υπουργείων λέχθηκε ότι ακόμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις επί των ζητημάτων αυτών».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η νέα επιδοματική πολιτική θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2014 και ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και να κατατεθούν στη Βουλή, είπε ότι «συνεχίζουν να αιωρούνται τα ερωτήματα εάν μέχρι τότε θα είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να κάνει τον κοινωνικό διάλογο και να πάρει τις τελικές της αποφάσεις».

Ο κ. Φακοντής συνέχισε λέγοντας ότι «υπήρξαν και αρκετές αποφάσεις οι οποίες έπληξαν ιδιαίτερα τους συνταξιούχους και πιο συγκεκριμένα τους χαμηλοσυνταξιούχους». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη μείωση του ορίου φτώχειας που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια οικονομικής βοήθειας από χιλιάδες ανθρώπους με χαμηλές συντάξεις, στη μείωση του ύψους του μηνιαίου επιδόματος που επηρέασε την πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Αναφερόμενος στο πασχαλινό επίδομα, είπε ότι «από τις 70 χιλ. δικαιούχους σήμερα κυρίως θα παίρνουν το επίδομα αυτό μόνο οι μονήρεις συνταξιούχοι, των οποίων η μηνιαία σύνταξη θα είναι κάτω από 708 ευρώ». Καταργήθηκε, συνέχισε, «η πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως επίσης και η δωρεάν μεταφορά των συνταξιούχων».

Πέραν αυτών, πρόσθεσε, «εκκρεμεί το θέμα της ακίνητης ιδιοκτησίας όπου και οι συνταξιούχοι και οι άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα κληθούν να πληρώσουν ένα επιπλέον χαράτσι και όλα αυτά δημιουργούν μια πολύ δυσχερή κατάσταση για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

«Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις μελέτες της και να ξεκαθαρίσει ακριβώς σε ποιες αποφάσεις θα προχωρήσει», είπε.

Εμείς, ανέφερε τέλος, «ζητούμε να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και σίγουρα να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε μια απελπιστική κατάσταση και οποιεσδήποτε άλλες περικοπές θα τους οδηγήσουν στην ανέχεια και στη φτώχεια».

Από την πλευρά της η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε ότι «οι αποκοπές των κοινωνικών παροχών σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού εν ονόματι μνημονίου έχουν δημιουργήσει ήδη μεγάλα προβλήματα σ’ αυτές τις ομάδες».

Αυτή τη στιγμή, είπε, «η Κύπρος έχει το ψηλότερο ποσοστό συνταξιούχων κάτω από το όριο της φτώχειας», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «ένα ποσοστό 48%». Αναφέρθηκε επίσης στην ψηλή ανεργία και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς σύστημα υγείας.

Αναφερόμενη στα 330 εκ. ευρώ που υπολείπονται όπως είπε από το στόχο των αποκοπών της Κυβέρνησης η Βουλευτής της ΕΔΕΚ προειδοποίησε ότι «θα μας βρει αντιμέτωπους η Κυβέρνηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγκέντρωσης αυτών των χρημάτων από περαιτέρω μειώσεις στα επιδόματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

«Θα πρέπει μέσα από κοινωνικό διάλογο, τον οποίο ακόμα δεν έχουμε δει να κάνει αυτή η Κυβέρνηση, να γίνει ενοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, να γίνει σωστή στόχευση των επιδομάτων, να δοθούν πραγματικά κίνητρα σε όσους λαμβάνουν επιδόματα για επανένταξη στην αγορά εργασίας, κάτι που ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών μας έχει ήδη πει σήμερα», είπε.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να είναι ούτε τα κοινωνικά παντοπωλεία, ούτε οι ουρές των συσσιτίων στα σχολεία γα τους μαθητές, ούτε οι ουρές των ανέργων που αναζητούν εργασία και υπογράφουν άνεργοι για να πάρουν το εξαμηνιαίο ανεργιακό επίδομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα