Κίνδυνος εγκεφαλικής παράλυσης για τα πρόωρα και μικρά νεογνά

10:32 19/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα πρόωρα και μικρά νεογνά που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Η προεκλαμψία σηματοδοτείται από υπέρταση κατά την κύηση και πρωτεϊνουρία και αφορά περίπου το 3% με 5% των εγκύων γυναικών.

Οι ερευνητές Κιρστιν Μελχέιμ Στραντ και Τορστέιν Βικ ανέλυσαν στοιχεία από 850 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και περισσότερα από 616.000 παιδιά χωρίς τη συγκεκριμένη νευρολογική

διαταραχή, που είχαν γεννηθεί στη Νορβηγία το διάστημα 1996-2006.

Τα παιδιά που είχαν γεννηθεί σχεδόν πρόωρα, δηλαδή μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας κυοφορίας ή πολύ πρόωρα, δηλαδή πριν από 31η εβδομάδα, και των οποίων οι μητέρες είχαν προεκλαμψία είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης, αν ήταν σημαντικά μικρότερα σε μέγεθος κατά την γέννηση. Τα τελειόμηνα νεογνά που είχαν γεννηθεί από μητέρες με προεκλαμψία δεν διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης.

Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμη και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες όπως η μητρική ηλικία, το κάπνισμα κατά την κύηση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και το φύλο του παιδιού.

Οι γιατροί λοιπόν θα πρέπει να παρακολουθούν πιο στενά τα πρόωρα νεογνά μικρού μεγέθους που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία για την πρώιμη ανίχνευση της εγκεφαλικής παράλυσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα