Κηδεύεται ο “Αλέξης” της Τουρκίας (Διαδηλώσεις, επεισόδια)

10:54 12/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι τις πρωινές ώρες συνεχίστηκε το κυνηγητό με την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σήμερα αναμένεται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία να συνεχιστούν καθώς το μεσημέρι κηδεύεται ο 14χρονος Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι κατά τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί και έχασε τη ζωή του χθες στο νοσοκομείο.

Στην Τουρκία ξεκίνησαν ήδη να τοποθετούν τη φωτογραφία του Μπερκίν Ελβάν δίπλα από τη φωτογραφία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, που είχε σκοτωθεί το Δεκέμβριο

του 2008 στην Αθήνα στις μεγάλες διαδηλώσεις.

“Αλέξη είσαι αδελφός μου”, αναγραφόταν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης χθες κάτω από τη φωτογραφία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ οι τουρκικές εφημερίδες τόνιζαν την ομοιότητα που είχαν τα δύο παιδιά τα οποία είχαν την ίδια τύχη, όπως αναφέρουν.

Η κηδεία του Μπερκίν Ελβάν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα αναμένεται να μετατραπεί σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Ενρτογάν. Η κηδεία θα τελεστεί στις 12.00 το μεσημέρι και η ταφή θα γίνει μετά τις 15.00 στο Φερικιοϊ. Μαθητές σε πολλά σχολεία, λύκεια και πανεπιστήμια δεν θα πάνε στα μαθήματά τους σήμερα και θα πάνε στην κηδεία. Επίσης συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι θα παραβρεθούν στην κηδεία.

Χθες το βράδυ υπήρξαν σοβαρά επεισόδια στην Πόλη, στην Άγκυρα, την Ίζμιτ και τη Μερσίνα. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες και δεκάδες οι συλλήψεις.

Πορείες πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ σε ολόκληρη την Τουρκία. “Το κράτος δολοφόνος θα λογοδοτήσει”, “Η αστυνομία δολοφόνος θα λογοδοτήσει”, “Δολοφόνος του Μπερκίν είναι η αστυνομία του ΑΚΡ”, “Υπάρχει κλέφτης”, ήταν τα συνθήματα που επικράτησαν κατά τις διαμαρτυρίες.

Στην Κωνσταντινούπολη ένα άτομο τραυματίστηκε κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Σε πολλές συνοικίες της Πόλης υπήρξαν επεισόδια. Στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της Πόλης, οι διαδηλωτές πετροβόλησαν λεωφορείο και στη συνέχεια το χρησιμοποίησαν ως οδόφραγμα. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και νερό πιεσμένο με αντλίες. Στην περιοχή Αβτσιλάρ στα προάστια της Κωνσταντινούπολης διαδηλωτές αναποδογύρισαν ένα αυτοκίνητο της προεκλογικής εκστρατεία του ΑΚΡ και το έκαψαν. Έγιναν πολλές συλλήψεις.

Και στην Άγκυρα τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι πολύ αργά. Τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Στη Μερσίνα δύο γυναίκες τραυματίστηκαν εκ των οποίων η μία είναι σοβαρά. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί ενώ 12 άτομα συνελήφθηκαν.

Στο Πανεπιστήμιο Κοτσάελι μια ομάδα 400 φοιτητών ήθελαν να μπουν στα γραφεία του Πρύτανη, τους εμπόδισε η αστυνομία και έγιναν επεισόδια.

Στη Σμύνρη ο Δήμαρχος είπε ότι δεν θα δώσει νερό στα ΤΟΜΑ της αστυνομίας για να το ρίχνει εναντίον των διαδηλωτών.

Τα επεισόδια προσπάθησε να εκμεταλλευτεί από την Πενσυλβανία και ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έστειλε μήνυμα για το θάνατο του 14χρονου Μπερκίν Ελβάν αναφέροντας ότι για το γινάτι ενός εμπορικού κέντρου υποδαυλίστηκε η πόλωση και έχασαν τη ζωή τους αρκετοί νέοι.

Ο μικρός Μπερκίν Ελβάν ήταν το τελευταίο θύμα αυτής της ατμόσφαιρας, ανέφερε ο Φετουλάχ Γκιουλέν λέγοντας ότι κατέβαλε θυμό και μίσος το κράτος το οποίο έπρεπε να προωθεί το συμβιβασμό και την ψυχραιμία.

Keywords
Τυχαία Θέματα