Κενεβέζος: Παράμετρος για εργοδότηση συμβασιούχων οι δύο χιλιάδες λιγότεροι μαθητές

12:58 11/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε ο μικρότερος δυνατός αριθμός συμβασιούχων, να έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Κυριάκος Κενεβέζος.

Μιλώντας στο περιθώριο μνημόσυνου του ήρωα της τουρκικής εισβολής Σάββα Σάββα στη Γεράσα, και σχολιάζοντας τη διαφορά στις εκτιμήσεις

Υπουργείου και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προς τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα παραμείνουν άνεργοι, ο κ. Κενεβέζος, είπε ότι «ως Υπουργείο δεν έχουμε κάμει εκτιμήσεις με την έννοια της οποιασδήποτε επίσημης ανακοίνωσης και αναμένουμε τις τελικές ανακοινώσεις».

Σημείωσε ότι «οι συνδικαλιστικές οργανώσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αριθμοί δεν προκύπτουν με τους πρώτους διορισμούς, αλλά είναι μια αλληλουχία ενεργειών, μια αλληλουχία τοποθετήσεων και αποφάσεων από την επιτροπή».

Δεν πρέπει, συνέχισε, «να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο ως αριθμούς και πιστεύω ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Ο καθένας, πρόσθεσε, «έχει το δικό του τρόπο να ερμηνεύει τους αριθμούς, εγώ δεν πρόκειται να κάμω πολιτική εις βάρος των προσώπων που αγωνιούν να δουν αν θα έχουν δουλειά». Σημείωσε πως «φέτος λόγω της φυγής πολλών ξένων από τη Κύπρο , έχουμε τουλάχιστον 2 χιλιάδες λιγότερους μαθητές» και εξήγησε ότι «οι αριθμοί των μαθητών διαμορφώνουν και τις ανάγκες και νομίζω δεν υπάρχει οποιοσδήποτε πολίτης, είτε ανήκει στην εκπαιδευτική κοινότητα είτε όχι που να μην αντιλαμβάνεται αυτή τη παράμετρο, είναι πολύ απλή», τόνισε.

«Από την αρχή αυτής της μεγάλης προσπάθειας», είπε ο κ. Κενεβέζος, «είχα πει ότι οι παράμετροι πάνω στους οποίους θα στηρίξουμε τις τοποθετήσεις, τις στελεχώσεις είναι οι ανάγκες μας, δηλαδή οι αριθμοί των μαθητών και παράλληλα οι δεσμεύσεις, οι όποιες συμφωνίες είχαμε, τις οποίες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι είχαμε συζητήσει και μπορώ να πω είχαμε συμφωνήσει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα ζητήματα που αφορούν τις πρόνοιες του μνημονίου που επηρεάζουν σχετικώς τα ζητήματα των διορισμών που αφορούν τους συμβασιούχους».

Από την πρώτη στιγμή, σημείωσε, «είχα πει ότι δεν θα πάρουμε οποιοδήποτε άλλο μέτρο το οποίο να οδηγήσει κόσμο σε ανεργία πράγμα που δεν κάναμε, αντίθετα οποιαδήποτε μέτρα λάβαμε, οποιαδήποτε πρόταση πήραμε στο Υπουργικό Συμβούλιο ως Υπουργείο Παιδείας, ακριβώς συμβάλλουν προς την αντίθετη κατεύθυνση και όχι προς την ανεργία».

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Όσο αφορά την επανεκτίμηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, είπε ότι «από τη πρώτη μέρα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσουμε με το κομμάτι της αξιολόγησης, έχουν συσταθεί επιτροπές, που απαρτίζονται από υπηρεσιακούς και ακαδημαϊκούς, που έχουν συμβουλευτικό, υποστηρικτικό χαρακτήρα και προχωρούμε στην αξιολόγηση των εφαρμοσμένων πολιτικών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια υιοθετηθεί, χωρίς όμως, και αυτό θα το δηλώσω, επειδή ακούω πολλά, διαβάζω πολλά, να πω ξανά και ξανά ότι δεν πρόκειται να καταργήσουμε οτιδήποτε πριν να το αξιολογήσουμε, ούτε να επεκτείνουμε οτιδήποτε χωρίς να το αξιολογήσουμε».

Συνεχίζοντας επί του θέματος, είπε ότι «δεν είμαστε εδώ για να ακυρώσουμε πολιτικές, είμαστε εδώ για να υιοθετήσουμε τα θετικά και να αλλάξουμε αυτά τα οποία αξιολογούμε ως αρνητικά, ή να αλλάξουμε αυτά που δεν έγιναν όπως έπρεπε να είχαν γίνει».

Ο κ. Κενεβέζος συνέστησε υπομονή και είπε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει βήμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εξήγησε πως υπάρχουν αλλαγές, οι οποίες θα υιοθετηθούν από την φετινή χρονιά και κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν πρώτα σε βάθος και μετά να υιοθετηθούν.

Νέα σχολική χρονιά

Κληθείς να σχολιάσει τις προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η έναρξη της να μας βρει έτοιμους σε όλα τα ζητήματα. Εχουν, είπε, γίνει πολλές συσκέψεις μέσα από τις οποίες εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα έχουμε μια ομαλή έναρξη χρονιάς και εξέφρασε την προσδοκία ότι όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν στη πράξη. «Θέλω να πιστεύω», σημείωσε, «πως θα αντιμετωπίσουμε την έναρξη ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο με το σωστό τρόπο, με σοβαρότητα, με ωριμότητα, όπως το επιβάλλουν και οι συνθήκες, θα έχουμε μια χρονιά που θα συμβάλει στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τα παιδιά και ελπίζω ότι δεν θα προκύψει οτιδήποτε το έκτακτο».

Σε ό,τι αφορά, τέλος,στο θέμα των βιβλίων, τόνισε ότι «είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση , αφού πάνω από το 90% έχουν ήδη έρθει».

Keywords
Τυχαία Θέματα