Κάτω από το 50% η αποδοχή του Ολάντ, σύμφωνα με έρευνα

17:02 11/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ σημείωσε πτώση στο 46% τρεις μήνες μετά την εκλογή του, δήλωσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ιφοπ το Σάββατο, κάτι που δείχνει ότι η αδύναμη οικονομία έχει θέσει ένα τέρμα στην ‘περίοδο του μέλιτος’ του σοσιαλιστή ηγέτη.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η έρευνα έδειξε ότι ο κ. Ολάντ, ο οποίος νίκησε τις Προεδρικές της 6ης Μαΐου

με 52% των ψήφων, δεν τυγχάνει της ίδιας εύνοιας του κοινού μετεκλογικά της οποίας είχε τύχει ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Η αποδοχή του κ. Σαρκοζί είχε σκαρφαλώσει στο 65% στις εβδομάδες που ακολούθησαν της εκλογικής του νίκης.

Ωστόσο, ο κ. Ολάντ ανέλαβε το αξίωμα του Προέδρου σε ένα περιβάλλον με αρνητικότερες οικονομικές προοπτικές, με την ανεργία να βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ 10%, το ψηλότερο εδώ και δεκατρία χρόνια και τη Γαλλία να αναμένεται να μπει σε ύφεση φέτος.

Η έρευνα του Ifop, η οποία δημοσιεύεται στη δεξιά εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» αναφέρει ότι 51% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Γαλλία αλλάζει προς το χειρότερο, με μόλις 17% να είναι πεπεισμένοι ότι αλλάζει προς το καλύτερο.

Το 2007 μετά την εκλογή του κ. Σαρκοζί το 45% των ερωτηθέντων είχαν απαντήσει ότι η Γαλλία αλλάζει προς το καλύτερο.

«Είναι ένα πολύ απαισιόδοξο κλίμα και σε συνδυασμό με το πολύ μικρό περιθώριο ελιγμών που υπάρχει, οι αξιολογήσεις εμπιστοσύνης για τον κ. Ολάντ και την Κυβέρνησή του βρίσκονται σταθερά κάτω από το 50%» αναφέρει ο Ζερόμ Φουρκέ του Ifop.

Ο κ. Ολάντ έχει επιμείνει ότι η Γαλλία θα τηρήσει τους στόχους ελλείμματός του 4,6% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που τον υποχρέωσε να ανακοινώσει ένα πακέτο φορολογικών 7,2 δισ. ευρώ, που θα επηρεάσει κυρίως τα πλούσια νοικοκυριά και τις μεγάλες εταιρείες.
Για να μπορέσει να τηρηθεί ο στόχος του 3% για του χρόνου θα πρέπει να βρει περίπου 33 δισ. ευρώ από φόρους και οικονομίες.

Ωστόσο, η έρευνα που διενεργήθηκε σε 1.004 άτομα  έδειξε ότι 57% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο κ. Ολάντ έχει τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Η απόφασή του να μειώσει το μισθό του ιδίου και του Υπουργικού Συμβουλίου του κατά σχεδόν ένα τρίτο υποστηρίχθηκε από 82% των ερωτηθέντων.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να αναστρέψει μερικώς την απόφαση του κ. Σαρκοζί για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης για όσους άρχισαν να εργάζονται νωρίς στη ζωή τους κατεβάζοντας το όριο σε 60 από 62 χρόνια είχε την υποστήριξη του 71% των ερωτηθέντων.

Παράλληλα, 67% καλωσόρισε την ανακοίνωσή του για ψηλότερη φορολογία στα πλούσια νοικοκυριά.

Keywords
Τυχαία Θέματα