Καταστροφικός για τον τόπο πολιτικός που πιστεύει ότι είναι αλάθητος, δηλώνει ο Ν. Αναστασιάδης

14:17 12/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Αυτοκαταστροφικός και καταστροφικός για τον τόπο είναι ο πολιτικός ο οποίος πιστεύει ότι είναι αλάθητος», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι εκείνο που πρέπει να διακρίνει τους πολιτικούς είναι η δύναμη της αυτοκριτικής και της αυτογνωσίας.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις για ευρύ φάσμα θεμάτων που του τέθηκαν στα πλαίσια

εκδήλωσης της Δεξαμενής Σκέψης «Θουκυδίδης», ανέφερε ότι δεν θα διστάσει αν του υποδειχθεί και άλλο σφάλμα να το αναγνωρίσει, διαχωρίζοντας ωστόσο το θέμα της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης του στο παρελθόν, το οποίο, όπως είπε, ήταν απόλυτο δημοκρατικό μου δικαίωμα». «Εκείνο που πρέπει να διακρίνει τους πολιτικούς είναι η δύναμη της αυτοκριτικής και της αυτογνωσίας», είπε, προσθέτοντας ότι «από την ώρα που τη διαθέτεις έχεις ελπίδα να βελτιώσεις λάθη».

Σε αναφορά του στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα αποδεχθεί τις παραχωρήσεις της Κυβέρνησης Χριστόφια, είπε ότι από την ώρα που διαπιστώνεις ότι είτε η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων ή του λαού απορρίπτει κάποιες θέσεις δεν μπορείς να τις αποδεχθείς. Πρόσθεσε ότι πρέπει όμως να ετοιμάσεις το δικό σου συνολικό πλαίσιο προτάσεων από το οποίο θα λείπουν οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις. Αυτή η προετοιμασία, θα γίνει από ομάδες του Εθνικού Συμβουλίου, με την συνεργασία εμπειρογνωμόνων και την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι για να επιτευχθεί η ποθούμενη λύση στο Κυπριακό χρειάζεται να υπάρχουν «συγκροτημένη πολιτική και συγκεκριμένοι στόχοι». Χρειάζεται, ανέφερε να υπάρχει σωστή πολιτική και συσχετισμοί δυνάμεων και συμφερόντων. Προς αυτό έδωσε το παράδειγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι η αρχική αντίδραση της Τουρκίας ήταν για αντίδραση «άνευ ορίων».

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της ερευνητικής γεώτρησης για τους υδρογονάνθρακες. «Αν δεν εμπλέκονταν αμερικανικά ή ισραηλιτικά συμφέροντα θα μπορούσαμε να στείλουμε έστω και κανό πάνω από το τεμάχιο 12;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, έδωσε το παράδειγμα της αίτησης για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Ως θέμα στρατηγικής θα πρέπει να αποταθούμε, είπε, προσθέτοντας ότι με την ενδεχόμενη άρνησή της η Τουρκία θα φέρει το βάρος των δυσκολιών που υπάρχουν στις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Ερωτηθείς ως προς το ποια νομίζει θα είναι τα έσοδα από το οικόπεδο 12, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη θέση ότι θα ήταν επιπόλαιο να προχωρήσει σε τέτοιου είδους υπολογισμούς χωρίς να έχει πιστοποιηθεί το εύρος των κοιτασμάτων, κάτι που θα γίνει μετά τη δεύτερη έρευνα που θα διεξαχθεί. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η λεκάνη της περιοχής είναι πλούσια σε κοιτάσματα, είπε. Την ίδια ώρα και απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή διαπλοκή στα θέματα διαχείρισης υδρογονανθράκων, τοποθετήθηκε υπέρ της διαφάνειας, της δημιουργίας Εθνικού Συμβουλίου ενέργειας, καθώς και του να ακολουθηθεί το Νορβηγικό μοντέλο.

Κληθείς να πει κατά πόσο θεωρεί ότι οι αποφάσεις διαχείρισης των εσόδων πρέπει να παίρνονται από πολιτικούς ή εμπειρογνώμονες ο υποψήφιος ξεκαθάρισε ότι ««σε τομείς όπου χρειάζεται η εμπειρογνωμοσύνη και η επιστημοσύνη δεν μπορεί να εμπλέκονται ανεγκέφαλοι πολιτικοί».

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά συμπερίληψη σε παράρτημα του Σχεδίου Ανάν πρόνοιας που προέβλεπε ότι μερίδιο της κυπριακής ΑΟΖ θα ελεγχόταν από τις βρετανικές βάσεις, ο κ. Αναστασιάδης το αντέκρουσε, λέγοντας ότι από γνωμάτευση που είχε λάβει η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα αυτό δεν ευσταθεί. Ωστόσο, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι σε πρόσφατη επίσκεψη το Βρετανού ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ συζήτησε το θέμα μαζί του καθώς και ότι ζήτησε μη εμπλοκή της χώρας στο Κυπριακό.

Οσον αφορά στο θέμα διασύνδεσης των υδρογονανθράκων με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν είναι θέμα ή αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Μπορεί απλώς να είναι ένα κίνητρο για την Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της, είπε. Ταυτόχρονα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν οι αγωγοί και η κατασκευή του τερματικού, προσθέτοντας ότι γι αυτό χρειάζονται στρατηγικές και στρατιωτικές συμμαχίες. Εξέφρασε την άποψη ότι περνά ο χρόνος και δεν έχει αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο ατού που μπορούσε να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, η ρήξη των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι αυτές θα αποκατασταθούν.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε και για θέματα χρηστής δημόσιας διοίκησης. «Ό,τι είχε να δώσει το κράτος του ’60, το έχει δώσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο κράτους, απόλυτα σύγχρονο, το οποίο να σέβεται θεσμούς, το οποίο να πατάσσει τη διαφθορά, το οποίο να λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να μετρά η αξία και όχι η κομματική ή πολιτική ταυτότητα». Αναφερόμενος στο θέμα των ευθυνών πολιτικών ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε υπέρ στου «να ξεκαθαρίσει μια για πάντα ποιες είναι οι ευθύνες του Προέδρου και των Υπουργών, οι αστικές, οι ποινικές, οι πολιτικές και να μην μείνουμε σε μια αοριστία που είναι αδύνατη η δίωξη του οποιουδήποτε να φέρει βαρύτατες ευθύνες». Προς αυτό το σκοπό έχει προετοιμάσει σειρά νομοσχέδιων τα οποία υποσχέθηκε πως θα κατατεθούν άμεσα μετά την εκλογή του στη Βουλή.

Σε ερώτηση για τη μη υιοθέτηση από την Βουλή των Αντιπροσώπων των πλήρων συστάσεων της Επιτροπής Γκρέκο του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα διαφθοράς και για τη χρηματοδότηση των κομμάτων ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ίδιος και το κόμμα του ήταν υπέρ μιας πλήρους υιοθέτησης, συμπληρώνοντας ότι για σκοπούς επίτευξης ομοφωνίας έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί. Την ίδια ώρα υποσχέθηκε όπως δώσει στη δημοσιότητα τους ελεγμένους λογαριασμούς των εσόδων της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σε αναφορά του στην οικονομία, τάχθηκε υπέρ του νοικοκυρέματος του κράτους. Κληθείς να πει τι πρέπει να γίνει όσον αφορά στο υπέρογκο κρατικό μισθολόγιο που επηρεάζει το δημόσιο έλλειμμα αρνητικά ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως «δεν θα ήμουν εξ εκείνων που θα υποστήριζε την απόλυση κόσμου», προσθέτοντας ότι «είναι ένα δραστικό μέτρο». Εξήγησε παράλληλα ότι οι απολύσεις θα έχουν και κοινωνικό και οικονομικό κόστος. «Μπορεί με αυστηρότητα να νοικοκυρέψουμε το κράτος», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο οι μισθοί είναι και δαπάνες και σπατάλες». Μπορούμε να αντιστρέψουμε τα πράγματα, ανέφερε, αν πετύχουμε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα