Κατάργηση του Νόμου περί ΦΠΑ ζητούν οι επηρεαζόμενοι στις κατασκευές

17:14 31/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατάργηση του Νόμου περί Φόρου Προστιθέμενης αξίας του 2012 ζήτησαν με ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων, μέλη από την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), το Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), εργαζόμενοι από επηρεαζόμενους Επαγγελματικούς Συνδέσμους καθώς επίσης και από αρκετές βιομηχανίες του ευρύτερου κατασκευαστικού τομέα.

Κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν ”Αυτή είναι η στήριξη της ανάπτυξης;”, ”Αμεση κατάργηση του νέου

νόμου για ΦΠΑ”, ”Στραγγαλίζετε την οικοδομική βιομηχανία”, ”Νέος νόμος ΦΠΑ= Ανεργία + χρεοκοπία”, οι διαμαρτυρόμενοι απαίτησαν κατάργηση της παρούσης νομοθεσίας περί ΦΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΒ Σώτος Λοής είπε πως ”δεν ήρθαμε εδώ για να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις του Τμήματος ΦΠΑ, του Υπουργείου Οικονομικών ή της Βουλής. Ηρθαμε εδώ”, σημείωσε, ”να διαδηλώσουμε ειρηνικά και να δηλώσουμε με έμφαση ότι αμφισβητούμε την ορθότητα του νόμου”.

Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι ο νέος τροποποιημένος νόμος είναι και λανθασμένος και επικίνδυνος.

”Λανθασμένος γιατί αφαιρεί ρευστότητα από τους κατασκευαστές, δηλαδή το κράτος θα παίρνει δανεικά από τους κατασκευαστές και θα τους επιστρέφει σε εύλογο χρόνο, που είναι πιθανό να είναι τρείς, έξι μήνες ή ένας χρόνος. Πράγμα που σημαίνει έλλειψη ρευστότητας από όλες τις μικρομεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις”, πρόσθεσε.

Στην λαϊκή μας σοφία, είπε ο κ. Λοής, υπάρχει μια έκφραση, ”ελλείψει χρημάτων, στάση εμπορίου”, δηλαδή, δεν μπορεί να δουλεύει η αγορά χωρίς ρευστότητα κι αν οι κατασκευαστές δανείζουν το κράτος, από πού θα δανειστούν οι ίδιοι, όταν όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα στις τράπεζες.

”Αρα έλλειψη ρευστότητας σημαίνει λιγότερες πληρωμές σε εκείνους που χρωστάμε, συρρίκνωση των δραστηριοτήτων και του κύκλου εργασιών, απολύσεις, ανεργία”, σημείωσε.

Ο κ. Λοής ανέφερε ότι ”ο νόμος είναι επικίνδυνος γιατί θα σπρώξει αρκετούς επιχειρηματίες σε αναζήτηση προμηθειών από άλλες πηγές, κοντινές χώρες της ΕΕ ή με τον κανονισμό για το εμπόριο της πράσινης γραμμής”.

Και στις δύο περιπτώσεις, εξήγησε, δεν πληρώνεται ΦΠΑ και αποτέλεσμα θα είναι ο μαρασμός των κυπριακών βιομηχανιών καθώς και η συρρίκνωση των κυπριακών επιχειρήσεων που ασχολούνται με το εμπόριο.

Αντιπροσωπεία από τους διαμαρτυρόμενους με επικεφαλής τον κ. Λοή είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, με τον οποίον συζήτησαν το όλο πρόβλημα και του επέδωσαν σχετικό υπόμνημα.

Από την Βουλή των Αντιπροσώπων οι διαμαρτυρόμενοι πορεύθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών όπου επέδωσαν υπόμνημα στον Υπουργό Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα