Καταργείται ο έλεγχος από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας των ανελκυστήρων κάθε έξι μήνες

21:24 19/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Καταργείται νομοθετική πρόνοια του νόμου περί εργοστασίων και συγκεκριμένα τα άρθρα 33 και 71 αυτού, τα οποία προβλέπουν ότι κάθε ανελκυστήρας πρέπει να επιθεωρείται τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες από κατάλληλα εξουσιοδοτημένο επιθεωρητή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και ότι οι πρόνοιες αυτές εφαρμόζονται σε όλα τα υποστατικά στα οποία λειτουργούν ανελκυστήρες.

Η τροποποίηση αυτή, που γίνεται με κυβερνητικό νομοσχέδιο, ψηφίσθηκε σήμερα ομόφωνα στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε αρμοδίως ότι η κατάργηση

των άρθρων 33 και 71 της νομοθεσίας αυτής δεν έγινε προηγουμένως, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανονισμοί για τους ανελκυστήρες και να προετοιμασθεί η υποδομή για την ουσιαστική εφαρμογή τους μέσω της έγκρισης των συντηρητών ανελκυστήρων και των εξουσιοδοτημένων ελεγκτών ανελκυστήρων.

Σήμερα υπάρχουν παγκύπρια 18.000 περίπου εγκατεστημένοι ανελκυστήρες, επομένως με βάση την τροποποιηθείσα νομοθεσία απαιτείτο η διενέργεια τουλάχιστον 36.000 επιθεωρήσεων ανελκυστήρων ανά έτος.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν στη Βουλή οι εκπρόσωποι του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, το Τμήμα τους αδυνατούσε να εκπληρώσει την πιο πάνω υποχρέωση, με αποτέλεσμα να διενεργεί ετήσια μόνο 700 περίπου επιθεωρήσεις ανελκυστήρων, με το υφιστάμενο ολιγομελές προσωπικό.

Ως εκ τούτου, διαπιστώθηκε ότι γίνεται ελλιπής επιθεώρηση, αφού δεν καθίσταται δυνατή η διαπίστωση της λειτουργικής καταλληλότητας μεγάλου αριθμού ανελκυστήρων, με αποτέλεσμα οι χρήστες τους να εκτίθενται σε κινδύνους.

Για σκοπούς βελτίωσης της λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος επιθεώρησης των ανελκυστήρων, συντήρησης και ποιοτικής αναβάθμισης του προσφερόμενου επιπέδου ασφάλειας, έχουν εκδοθεί από το Δεκέμβριο του 2012 οι περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία (λειτουργία, συντήρηση και έλεγχος ανελκυστήρων) κανονισμοί του 2012, με βάση τις πρόνοιες των οποίων ο έλεγχος των ανελκυστήρων θα γίνεται πλέον από ιδιώτες ελεγκτές, οι οποίοι θα τυγχάνουν της έγκρισης του αρχι-επιθεωρητή, που είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Στους κανονισμούς καθορίζονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ανελκυστήρων, καθώς και των προσώπων που εμπλέκονται άμεσα στη συντήρηση και τον έλεγχό τους.

Οι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ με τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, δηλαδή από τις 28 Δεκεμβρίου 2012, με εξαίρεση τους υπό αναφορά 5 και 10 κανονισμούς, οι οποίοι προβλέφθηκε όπως τεθούν σε ισχύ την 31η Αυγούστου 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα