Καταδικάζει την «επιθετική ενέργεια» της Ρωσίας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

19:28 2/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδίκασε σήμερα την “απίστευτη επίθεση” της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και απείλησε ότι θα υπάρξουν “πολύ σοβαρές συνέπειες”, τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης πιθανόν της επιβολής κυρώσεων με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

“Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες

δικαιολογίες” δήλωσε ο Κέρι στην εκπομπή “Face the Nation” του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Κέρι πάντως προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της “ένα σύνολο σωστών επιλογών” που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση.

“Πρόκειται για μια απίστευτη επιθετική ενέργεια. Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του Προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της” προσέθεσε ο Κέρι.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επίσης προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη εάν η Μόσχα συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν “μπορεί να μην φιλοξενήσει τη (σύνοδο) της G8 στο Σότσι, μπορεί μάλιστα να μην είναι καν στους κόλπους της G8 εάν αυτό συνεχιστεί” προέβλεψε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι “το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι η στρατιωτική επιλογή σε μια τέτοιου είδους κατάσταση. Επιθυμούμε μια ειρηνική διευθέτηση”.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει σήμερα όταν ερωτήθηκε για τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας. “Δεν έχω κανένα σχόλιο προς το παρόν” δήλωσε ο Πεσκόφ.

Εξάλλου, η νέα Κυβέρνηση της Ουκρανίας κάνει προετοιμασίες για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εναντίον της Ρωσίας αλλά θα ζητήσει κι από άλλα κράτη να τη συνδράμουν εάν η Μόσχα επεκτείνει τη στρατιωτική της δράση, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

“Πρόκειται να επιδείξουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας όπως αποφασίστηκε σήμερα στο κοινοβούλιο και προετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας”, δήλωσε ο Γιούρι Σεργκέγιεφ στην εκπομπή “State of the Union” του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Η νέα Κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένα στόλος που αποτελείται από 10 πολεμικά τα οποία παραμένουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης δεν το έχουν εγκαταλείψει και τα πληρώματά τους παραμένουν πιστά στις αρχές στο Κίεβο.

Νωρίτερα η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι είχε αποσύρει σκάφη του Λιμενικού Σώματος της χώρας από τη Σεβαστούπολη και άλλα λιμάνια της Κριμαίας και πρόσθεσε ότι ελλιμενίστηκαν σε άλλες τοποθεσίες.

Ακόμη, περίπου 1.000 ένοπλοι άνδρες απέκλεισαν σήμερα την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό Υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα